Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ


Δελτίο τύπου 18/05/2015

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ



Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έκανε την εξής παρέμβαση στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες:

«Λόγω της πολυμορφίας των αποστολών και των επιχειρήσεων της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ), τόσο σε ό,τι αφορά περιοχές, όσο και σε τομείς δράσης, καταφέραμε να αποκτήσουμε πολύτιμη πείρα. Αναγνωρίζουμε εντούτοις, ότι είναι αναγκαίο να βελτιώνουμε διαρκώς και να αξιοποιούμε τις δυνατότητες που διαθέτουμε στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας για αυτό το σκοπό.

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας είναι η διεξαγωγή των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας στο Κέρας της Αφρικής, όπου αναλάβαμε δράση κατά της πειρατείας με επιτυχία. Παρότι έχει επιτευχθεί μια σχετική σταθερότητα και ασφάλεια στη περιοχή, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε την παρουσία μας. Η πιθανή αναζωπύρωση της πειρατείας, δεδομένου ότι οι πραγματικοί λόγοι εμφάνισής της δεν έχουν ακόμα εκλείψει εντελώς, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε τομείς όπως το διαμετακομιστικό εμπόριο, την ενεργειακή ασφάλεια και εν τέλει στην ευρωπαϊκή οικονομία. Πρέπει να διατηρήσουμε τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας (Sea Lines of Communication [SLOC]) της Ευρώπης ανοικτές.

Όσον αφορά την επιχείρηση EUFOR ALTHEA, προτού επανεξετάσουμε τον τρόπο δράσης μας, θα πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, έπειτα και από τα πρόσφατα γεγονότα.

Επωφελούμενος από την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι δύο οργανισμοί θα πρέπει να συνεργαστούν σε πολιτικό επίπεδο, με στόχο τον περιορισμό του εξτρεμισμού, του φονταμενταλισμού, του αλυτρωτισμού και των εθνικιστικών ιδεών που αποσταθεροποιούν την περιοχή των Βαλκανίων.

Επίσης πέραν των εξωτερικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων και των τζιχαντιστών μαχητών που επιστρέφουν από τη Μέση Ανατολή, είναι εμφανές ότι και ορισμένοι κύκλοι εντός των χωρών αλλά και στον περίγυρο της περιοχής ενθαρρύνουν τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Κατά την άποψή μου, ο επόμενος εφιάλτης για την Ευρώπη θα είναι:

Η τρομοκρατία των Τζιχαντιστών που ήδη γεννιέται μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής οικογένειας και απαιτεί άμεσες λύσεις.
Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων από τις περιοχές της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής προς τον ευρωπαϊκό χώρο και ειδικά των Νοτίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισημαίνω ότι από την άλλη πλευρά του Αιγαίου περιμένουν 3,5 εκατομμύρια μετανάστες.
Η πιθανή εκμετάλλευση των πραγματικών ή φανταστικών μειονοτήτων από τρίτους».


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ 
ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ



Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συμμετείχε στην συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:

«Ένα από τα σημαντικά συμπεράσματα της κοινής συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ήταν ότι το θέμα της μετανάστευσης είναι πλέον και θέμα άμυνας.

Αυτό το οποίο είδαμε για πρώτη φορά, πριν από αρκετό καιρό, οι Έλληνες - και αντιμετωπίστηκε από ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης με κακή πρόθεση - ότι δηλαδή ανάμεσα στους πραγματικούς πρόσφυγες - που υπάρχουν πάρα πολλοί, οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες - μπορεί να διακινηθούν και πιθανόν να διακινούνται και τρομοκράτες προς την Ευρώπη και μέσω της Ελλάδας.

Το θέμα αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να παρθούν μέτρα. Αυτό σήμερα το παραδέχτηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Από εδώ και πέρα λοιπόν, προχωρώντας σε μία πολιτική που χαράσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση - σε πρώτη φάση για τα βόρεια σύνορα της Αφρικής, δηλαδή τα νότια θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης - για τις επιχειρήσεις που ξεκινούν με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζεται πλέον ως ευρωπαϊκό και το πρόβλημα που υπάρχει στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, στην Ελλάδα.

Θα κάνουμε τα πάντα για να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ως οφείλουμε, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και παράλληλα, για την αποτροπή της εισόδου στοιχείων τα οποία θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η αναγνώριση πλέον, ότι υπάρχει κίνηση τέτοιων ομάδων στα Βαλκάνια. Και εδώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δεν θα επιτρέψουμε να αναπτυχθούν στα Βαλκάνια τέτοιου είδους ομάδες, όπως είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και στις προβοκάτσιες τις οποίες βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να αναπτύσσονται στην περιοχή των Βαλκανίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου