Σάββατο 18 Μαΐου 2013

«19η Μαΐου – Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916 – 1923»



Σάββατο  18  Μαΐου  2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«19η Μαΐου – Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916 – 1923»


Η γενοκτονία που διαπράχθηκε από το 1916 έως το 1923 από το Οθωμανικό Κράτος σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, και άλλων μειονοτήτων της Μικράς Ασίας, είναι από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έγιναν ποτέ σε βάρος της ανθρωπότητας.

Η απόφαση για την εξαφάνιση του Ποντιακού Ελληνισμού , με τα εργατικά τάγματα, τις εξορίες, τις κρεμάλες, τις πυρπολήσεις των χωριών, τους βιασμούς και τις δολοφονίες, πάρθηκε από τους Νεότουρκους το 1911, στο συνέδριό τους που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ολοκληρώθηκε από το Μουσταφά Κεμάλ.

Η 19η Μαΐου δεν θα πρέπει να αποτελεί απλά μία ημέρα Μνήμης και επετειακών εκδηλώσεων. 
Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ως γεγονός, αποτελεί ένα ζωντανό ζήτημα με εθνικές και διεθνείς διαστάσεις.
Ένα επίκαιρο θέμα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όπου ο Ελληνισμός βάλλεται από παντού, ας αγωνισθούμε για την ανάδειξη και διεθνοποίηση του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος, μιας γενοκτονίας η οποία υπερβαίνει τον Ποντιακό Ελληνισμό και αφορά όλους τους Έλληνες.

Ως Ανεξάρτητοι Έλληνες Καβάλας καλούμε κάθε φορέα, κάθε Δημοτικό Συμβούλιο του Νομού που δεν το έχει ήδη κάνει, στην έκδοση ψηφίσματος υποστήριξης για τη διεθνοποίηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.





Εκ της Συντονιστικής Επιτροπής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου