Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

"Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»" ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ - ΤΣΑΡΟΥΧΑ


ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ - ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ' Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων 
  
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΥΤΡΙΑ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ 
ΓΚΑΝΙΑΤΣΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι δόθηκαν ερωτηματολόγια στους υπευθύνους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», του Νομού Καβάλας, στα οποία καλούνται να συμπληρώσουν προσωπικά δεδομένα των ωφελούμενων του προγράμματος, εκβιαζόμενοι, πως, αν δεν προχωρήσουν στη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, δεν θα τους καταβληθεί η μισθοδοσία.
Η ανωτέρω διαδικασία δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την σκοπιμότητα η οποία υποκρύπτεται, δεδομένου, ότι είναι σχεδόν βέβαιο, ότι ανάμεσα στα ζητηθέντα πιθανότατα να περιλαμβάνονται και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ενώ είναι γνωστό, ότι οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τα προσωπικά δεδομένα των οποίων ρυθμίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2472/1997 «Προστασία του Ατόμου από την επεξεργασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

Επειδή η φυλετική ή εθνική προέλευση, οι θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, η συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια περιλαμβάνονται ανάμεσα στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τα οποία προστατεύονται από το νόμο με αυστηρές ρυθμίσεις, αλλά και επειδή, σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο, «η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων» από κάθε υπεύθυνο επεξεργασίας είναι κάθε εργασία που πραγματοποιείται σε προσωπικού χαρακτήρα δεδομένα, όπως συλλογή, καταχώρηση, οργάνωση, διατήρηση ή αποθήκευση, τροποποίηση, εξαγωγή, χρήση, διαβίβαση, διάδοση, καταστροφή.

Συγχρόνως, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν. 2472/1997 απαγορεύεται η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ενώ το ίδιο το σχέδιο περιγραφής του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ορίζει, ότι τα τηρούμενα προσωπικά στοιχεία των εξυπηρετούμενων φυλάσσονται σε ασφαλισμένο μέρος με ευθύνη του Κοινωνικού Επιστήμονα της δομής, είναι απόρρητα και αποκλειστική πρόσβαση έχουν μόνο τα στελέχη της δομής και οι Εισαγγελικές Αρχές και επειδή οι υπεύθυνοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι κατά κύριο λόγο Κοινωνικοί Λειτουργοί, οι οποίοι δεσμεύονται τόσο από τις ισχύουσες νομικές διατάξεις (Ν. 2472/1997, ΠΔ 23/1992) αλλά και αποφάσεις του Αρείου Πάγου (Γνωμ. 9/1999) για την τήρηση αυστηρής εχεμύθειας και η εργασία τους περιορίζεται και προστατεύεται από ειδικό επαγγελματικό απόρρητο.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Υπάρχει σχετική έγκριση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την ανωτέρω επεξεργασία των δεδομένων που συγκεντρώνετε;
2. Ποιος είναι ο λόγος συλλογής των ανωτέρω δεδομένων, ποιος ο υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων, ποιο το πληροφοριακό σύστημα επεξεργασίας των ανωτέρω δεδομένων; Έχει εκπονηθεί σχέδιο για τον περιορισμό των όποιων πιθανών διαρροών ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων;
3. Η απόφαση να ζητηθεί η συμπλήρωση των ανωτέρω προσωπικών δεδομένων στηρίζεται σε απόφαση μονομελούς ή πολυμελούς διοικητικού οργάνου, και αν ναι, ποιες οι σχετικές διοικητικές πράξεις;
4. Δοθέντος του γεγονότος, ότι οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουν ήδη δηλώσει προσωπικά δεδομένα τους, γιατί επιδιώκετε να συγκεντρώσετε πρόσθετα χρησιμοποιώντας αυτήν την τριτοκοσμική, απάνθρωπη και βάρβαρη τακτική του ωμού εκβιασμού Ελλήνων πολιτών και ειδικότερα δημοσίων υπαλλήλων (Κοινωνικών Λειτουργών); Η τακτική των εκβιασμών δεν έχει θέση στον Ελληνικό Δημοκρατικό πολιτισμό και την ηθική μας, ως μέλη της Βουλής των Ελλήνων.

Αθήνα, 30 Μαΐου 2013
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου