Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

"Σοβαρά προβλήματα στο Νοσοκομείο Καβάλας"ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ - ΤΣΑΡΟΥΧΑ


ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ - ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ' Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων 

  ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΥΤΡΙΑ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ 
ΓΚΑΝΙΑΤΣΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: Σοβαρά προβλήματα στο Νοσοκομείο Καβάλας

Όπως έχει γνωστοποιηθεί , τα χέρια ψηλά σηκώνουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, καθώς τα προβλήματα αυξάνονται μέρα με την ημέρα αντί να επιλύονται. Δίπλα σε αυτά των απολαβών των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι έχουν να δουν χρήματα από τις εφημερίες τους εδώ και αρκετό καιρό, το οποίο τους οδηγεί, συχνά πυκνά, σε στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και στο διοικητικό κενό, καθώς η αναπληρώτρια διοικητής του νοσοκομείου κοντεύει να γίνει μόνιμη διοικητής, την ώρα μάλιστα που ένεκα και της ιδιότητάς της ως πνευμονολόγος είναι αναγκασμένη να μεταβαίνει συχνά στα εξωτερικά ιατρεία, έρχονται, τώρα, να προστεθούν και οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.
Πιο συγκεκριμένα, χωρίς γιατρό βρίσκεται το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο, στο οποίο πραγματοποιούνται μια σειρά από άκρως σημαντικές εξετάσεις , όπως βιοψίες και βρογχοσκοπήσεις. Όπως αναφέρεται , ο διευθυντής του εργαστηρίου υπέβαλε την παραίτησή του , στις 28 Μαΐου, αν και είχε το δικαίωμα εργασίας για μερικά χρόνια ακόμα, με σκοπό να βγει στην σύνταξη και το χειρότερο είναι ,,ότι έχει λήξει και η σύμβαση του επικουρικού γιατρού που συνεργαζόταν με τον διευθυντή του εργαστηρίου. Συγχρόνως , όσον αφορά τον αντικαταστάτη, παρόλο που έχει ζητηθεί επανειλημμένα η πρόσληψη ενός νέου επικουρικού γιατρού, η 4η ΔΥΠΕ δεν έχει απαντήσει θετικά στο αίτημά της.
Επιπλέον , την ίδια ώρα, το νοσοκομείο της Ξάνθης δεν διαθέτει Παθολογοανατομικό εργαστήριο, ενώ στην Δράμα υπάρχει μεν γιατρός αλλά αδυνατεί να καλύψει το 100% των αναγκών του νοσοκομείου, κάτι που αναγκάζει τους ιθύνοντες του νοσοκομείου Δράμας να συνεργάζονται με ιδιώτη γιατρό. Πλέον , η μοναδική αξιόπιστη λύση είναι το εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, ενώ σημειώνεται, ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν παραιτηθεί περί τους 15 διευθυντές τμημάτων και κλινικών, εξαιτίας των συνθηκών εργασίας που αντιμετωπίζουν.
Το επόμενο τμήμα που «απειλείται», πλέον, είναι το Ογκολογικό, καθώς η σύμβαση του επικουρικού Ογκολόγου λήγει στα τέλη Ιουνίου, χωρίς φυσικά να υπάρχει φως στον ορίζοντα όσον αφορά την έγκριση πρόσληψης νέων γιατρών και κατά συνέπεια, από τα τέλη Ιουνίου ο διευθυντής του τμήματος θα παραμείνει μόνος του, και ουδείς γνωρίζει μέχρι πότε θα αντέξει.
Συγχρόνως , ελλείψεις παρατηρούνται και σε υλικά, αναλώσιμα και φάρμακα, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη έλευσης νέου διοικητή στο Νοσοκομείο Καβάλας, καθώς η αναπληρώτρια διοικητής του νοσοκομείου κ. Μπουσμουκίλια, η οποία παραμένει προσωρινή διοικητής από τις 19 Δεκεμβρίου, αδυνατεί αντικειμενικά να καλύψει όλα τα μέτωπα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Η ολιγωρία των αρμοδίων για την επίλυση των σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Καβάλας έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες αλλά και την γενικότερη απαξίωση των εργαζομένων σε αυτό (ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό). Που οφείλεται η καθυστέρηση παρά τις αρχικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας για τα χρονοδιαγράμματα επιλογής των στελεχών στα Νοσοκομεία της χώρας.; Ποιος ευθύνεται για την επικρατούσα νοσηρή κατάσταση; Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες σας σε ότι αφορά τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και την κάλυψη αυτών;

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2013

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου