Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

"Ρύθμιση οφειλών των πολιτών προς τους Δήμους" ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ


ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 1990/25.09.2013

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Ρύθμιση οφειλών των πολιτών προς τους Δήμους

Η κρίση χρέους,  που ξέσπασε στη χώρα μας από τα τέλη του 2009, αποδείχθηκε πολύ ευρύτερη και έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, την πολιτική αλλά το κυριότερο στην κοινωνία της πατρίδας μας. Σήμερα η κρίση διευρύνεται. Η διαρκής επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών – ανεργία και ύφεση  αποτελούν μια σκληρή πραγματικότητα. Με την ύφεση και την ανεργία να καλπάζουν, η κρίση έχει γενικευτεί και είμαστε στα πρόθυρα να διαρραγεί πλήρως η κοινωνική συνοχή. Έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, με την ανεργία να προσεγγίζει το 30%, η αγοραστική δύναμη των πολιτών να περιορίζεται σε υπέρμετρο βαθμό μιας και τα ειδοδήματά τους μειώνονται συνεχώς, έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία φτωχοποίηση ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Σοβαρές οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζει το σύνολο των πολιτών της χώρας.
Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, η ανάγκη για έσοδα του Δημοσίου, των Ασφαλιστικών Ταμείων, ακόμη και των Τραπεζών τους υποχρεώνει να αναθεωρήσουν την πολιτική τους σε ό,τι αφορά την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών.
Το Δημόσιο αντιλαμβανόμενο  τις οικονομικές συνθήκες της  εποχής, υποχρεώθηκε να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο μέχρι και σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Επίσης τα ασφαλιστικά Ταμεία παρέχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων  οφειλών των οφειλετών σε αυτά από 49 έως και 100 δόσεις και ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενταχθούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις.           
 Ήδη αναζητείται τρόπος για  τις ρυθμίσεις δανείων που  θα λαμβάνει υπόψη και θα  υπολογίζει τις ‘δαπάνες διαβίωσης’  των δανειοληπτών, προκειμένου να  διευκολυνθούν οι πολίτες στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών  τους και τη διευθέτηση των οφειλών τους. Σε άλλες χώρες που δοκιμάζονται από την κρίση, υπάρχουν περιπτώσεις που οι δανειστές προχωρούν ακόμη και σε διαγραφές χρεών, όταν διαπιστώνουν πως ένα δάνειο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα αλλά και ούτε η προοπτική δημιουργίας του. Υπάρχουν ήδη εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις που αποφασίζουν δραστικό ‘κούρεμα’ των δανειακών υποχρεώσεων των πολιτών , που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας μια ανάσα στους σκληρά δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας.      
 Μέσα σε αυτό  το περιβάλλον κατά καιρούς  με συνεχή υπομνήματά  οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητούν να ληφθούν μέτρα για την ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών , που έχουν οι πολίτες προς τους δήμους.     
 Αντιλαμβανόμενοι  τα όσα διαδραματίζονται και αφορούν τους πολίτες τους οποίους υπηρετούν , ζητούν τη θέσπιση ρύθμισης και διακανονισμού των χρεών που έχουν πολίτες προς τους ΟΤΑ αλλά και την επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν και εφαρμόζονται σε οφειλές των Ελλήνων πολιτών προς το κράτος, και για τις οφειλές προς τους ΟΤΑ.    
 Η τελευταία ρύθμιση  έληξε τον Οκτώβριο του 2012, και σήμερα υπάρχουν χιλιάδες  συμπολίτες μας , που αδυνατούν  να διακανονίσουν τα χρέη τους  και τις υποχρεώσεις τους σε  αυτούς. Η αδυναμία εξόφλησης  των οφειλών προς τους δήμους έχει πολύπλευρες επιπτώσεις και στα οικονομικά των δήμων, καθώς επισημαίνουν, ότι  «Επαγγελματικές δραστηριότητες των πολιτών που έχουν σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων και τη χρήση κοινόχρηστων χώρων, λαϊκών αγορών, πεζοδρομίων, πλατειών κ.α. εξαιτίας της προϋπόθεσης ύπαρξης δημοτικής ενημερότητας βαλτώνουν, και κυριολεκτικά καθίστανται ανέφικτες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.
Το να καθιερωθούν  μικρές σε ύψος δόσεις και να αυξηθεί  ο αριθμός των δόσεων είναι απαραίτητο για να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των οφειλών των πολιτών, αλλά θα συμβάλει τα μέγιστα στην επανεκκίνηση της οικονομίας.




          Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές σας η θέσπιση  ρύθμισης  και διακανονισμού των χρεών που έχουν οι πολίτες προς τους ΟΤΑ και επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν και εφαρμόζονται σε οφειλές των Ελλήνων πολιτών προς το κράτος, και για τις οφειλές προς τους ΟΤΑ.
Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2013
                                                                                                                   
             Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου