Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

"«Πλήρης διάλυση» του taxisnet" ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ


ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 2059/26.09.2013

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Πλήρης διάλυση» του taxisnet

«Πλήρης διάλυση». Αυτός  είναι ένας από τους τίτλους που  μπορούν να χαρακτηρίσουν τη λειτουργία του taxisnet, η οποία έχει φέρει χιλιάδες φορολογούμενους στα όριά τους. Το τι γίνεται τους τελευταίους μήνες με το «υπερσύγχρονο» και ακριβοπληρωμένο σύστημα Taxis όλοι το γνωρίζουμε. Οι φορολογικές δηλώσεις δεν μπορούσαν να υποβληθούν στην ώρα τους, λόγω του ότι το σύστημα «έπεφτε» επί καθημερινής βάσεως, με αποτέλεσμα να δίνονται παρατάσεις. Οι δηλώσεις Ε9, με τα στοιχεία των ακινήτων, δεν γινόταν να υποβληθούν εντός των προθεσμιών, επειδή συνέπιπταν με τις φορολογικές δηλώσεις και άρα το σύστημα δεν θα «άντεχε», και επίσης δόθηκε παράταση. Ακόμη όμως και όταν άρχισε η υποβολή τους, το σύστημα δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στον όγκο των δηλώσεων που υποβάλλονταν και κατέβαζε ρολά. Και σε αυτή την περίπτωση δόθηκε και πάλι παράταση. Τώρα που τρέχει η προθεσμία για τις δηλώσεις Ε9 και θα πρέπει να υποβληθούν και οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών, είναι δεδομένο , ότι θα δοθεί και γι’ αυτές παράταση.

Το πρόβλημα δυστυχώς δεν αφορά μόνο τις παρατάσεις. Τα περίεργα με το Taxisnet είναι πολλά. Πιο πρόσφατο κρούσμα είναι η  υποχρέωση 7.000 περίπου φορολογουμένων να προχωρήσουν εκ νέου σε διορθώσεις στα ακίνητά τους, εάν το προσπάθησαν στο διήμερο 18 και 19 Σεπτεμβρίου. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενημέρωσε , ότι θα τους στείλει ειδικά ειδοποιητήρια , προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις. Από τους αρμόδιους λέγεται , ότι λόγω αναβάθμισης εμφανίστηκαν κενά ασφαλείας στην ειδική εφαρμογή του taxisnet και έτσι στις δηλώσεις των φορολογουμένων μεταφορτώθηκαν στοιχεία ακινήτων άλλων φορολογούμενων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αλλαγές που έκαναν οι φορολογούμενοι θεωρούνται λανθασμένες. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει προχωρήσει στην καταγραφή των προβληματικών Ε9 και μέσα στην εβδομάδα θα ειδοποιήσει τους φορολογούμενους να διορθώσουν τις όποιες λανθασμένες μεταβολές. Τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών στέλνει εκκαθαριστικά με το τέλος επιτηδεύματος που χρωστούν από το 2011 οι εταιρείες. Τα στέλνει όμως και σε αυτές που έχουν σταματήσει να λειτουργούν εδώ και τριάντα χρόνια.
Σε μια εποχή που  η τεχνολογία τρέχει, το πιο σύγχρονο υποτίθεται τμήμα της δημόσιας διοίκησης, που χρόνια τώρα εκσυγχρονίζεται  και αναβαθμίζεται μόνο προβλήματα ξέρει να προκαλεί. Την ώρα που το δημόσιο προσπαθεί να συγκεντρώσει τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, για  να δημιουργήσει μια αξιόπιστη βάση δεδομένων, αφού τόσα χρόνια δεν μπόρεσε να δημιουργηθεί το περιβόητο κτηματολόγιο, το Taxis αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που οι ίδιοι οι αρμόδιοί του έχουν θέσει. Τα προβλήματα λειτουργίας του Taxis τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να απαιτεί από όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτου ηλικίας και μόρφωσης, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις, οι υπηρεσίες όμως του υπουργείου δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις δικές τους δεσμεύσεις που οι ίδιες επιβάλλουν.  
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:  
Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει το υπουργείο για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η χαώδης αυτή κατάσταση και να σταματήσει η τεράστια ταλαιπωρία των φορολογουμένων;

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2013
                                                                                                                     
          Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου