Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

"Το ‘’success stories‘’ των απολύσεων" ΕΡΏΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ


ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 2318/03.10.2013

ΕΡΏΤΗΣΉ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Το ‘’success stories‘’ των απολύσεων

Η ασκούμενη πολιτική αποσόβησε τη χρεοκοπία, σταθεροποιεί την οικονομία και εγγράφει ευοίωνη  προοπτική. Αυτό ακούμε διαρκώς από τα κυβερνητικά χείλη. Δυστυχώς , η πραγματικότητα όμως άλλα δείχνει. Ούτε τα ποικιλώνυμα success stories ούτε και τα δεκανίκια της έξωθεν προπαγάνδας μπορούν να ξορκίσουν τον ζοφερό εφιάλτη που ζει ο λαός μας. Ακόμη χειρότερα, τίποτε δεν δίνει σημάδια αμυδρής έστω ελπίδας, ειδικά σε ό,τι αφορά τον βραχνά του δυσβάσταχτου χρέους και την ανάπτυξη.
Το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) δημοσιοποίησε το Οικονομικό Βαρόμετρο του Σεπτεμβρίου, μια  έρευνα σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, που απασχολούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Από τις απαντήσεις που δόθηκαν  προκύπτει ότι επιχειρήσεις και  νοικοκυριά αντιμετωπίζουν με εξαιρετική δυσπιστία την κυβερνητική οικονομική πολιτική και αισθάνονται, στην πλειονότητά τους, απαισιόδοξοι για τη βελτίωση τόσο της κατάστασης της χώρας όσο και της προσωπικής τους οικονομικής κατάστασης.
Ως απλή παρατήρηση αναφέρω τις  εκατοντάδες αυτοκτονίες λόγω της  οικονομικής εξαθλίωσης και ανέχειας που προκαλεί η πολιτική σας και της διαρκούς πίεσης του Δημοσίου για όλο και περισσότερους δυσβάσταχτους φόρους (για τον επόμενο χρόνο μόνο θα επιβληθούν 4 δις ευρώ επιπλέον φόροι).
Η αλήθεια βρίσκεται στα παρακάτω συμπεράσματα της έρευνας του  ΕΒΕΑ:

Στην ερώτηση «εάν είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας», το 68% των ερωτηθέντων απάντησε «όχι». Στη δεύτερη ερώτηση, «εάν είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για την πορεία των οικονομικών της οικογένειάς σας», η απάντηση δείχνει την τραγωδία που βιώνει η ελληνική οικογένεια: το 74% απάντησε «όχι».
Το χειρότερο είναι ότι σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Ιουνίου της ίδιας εταιρείας, οι απαισιόδοξες απαντήσεις για την  κατάσταση της οικονομίας είναι  τώρα λίγο λιγότερες, ενώ αντιθέτως είναι περισσότερες σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της οικογένειας.
Η δυσπιστία απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται και σε άλλα θέματα. Στην ερώτηση «τι πιστεύετε ότι διατηρεί την ανασφάλεια των καταθετών και αποτρέπει την επιστροφή κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες», το 43% απαντά η δυσπιστία για την πορεία της οικονομίας, το 27% ο φόβος της πολιτικής αστάθειας και το 19% ο φόβος για επανάληψη του κουρέματος των καταθέσεων όπως έγινε στην Κύπρο. Το 46% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι το «διαφαινόμενο πρωτογενές πλεόνασμα» θα αποτρέψει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για φορολογούμενους και επιχειρήσεις. Και δεν έχουν άδικο. Το μνημόνιο όχι μόνο δεν βγαίνει αλλά απειλεί με κατάρρευση την κοινωνία. Το πλεόνασμα των 2,5 δις ευρώ εξανεμίστηκε μέσα σε λίγες μόνο μέρες, παρά την αγωνιώδη έκκληση του κ. Βενιζέλου στον Γ. Άσμουσεν να αλλοιώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία. Έρχονται σκληρά μέτρα., κλείνουν οι αμυντικές βιομηχανίες, έρχεται φόρος ακινήτων και αγροτεμαχίων. Οι προαναγγελθείσες νέες δραματικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό από τον περασμένο Ιούλιο, όπως έχουν αποτυπωθεί στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, μπαίνουν στην τελική ευθεία. Οι επιχειρήσεις, η αγορά συνολικά ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας, από την αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό. Την ίδια ώρα, η μείωση των λιανικών πωλήσεων έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Μόνο την πενταετία 2008-2012 ο τζίρος στο εμπόριο μειώθηκε κατά 34%, με την ιδιωτική κατανάλωση να έχει συρρικνωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης των μισθών και συντάξεων. Τα λουκέτα μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων είναι συνεχή.  

 

Ερωτάται ο  κ. Υπουργός: 

Μ΄αυτήν σας την πολιτική, και άλλους 2.500 εργαζομένους έχουμε στο δρόμο τις τελευταίες μέρες μόνο από τρεις επιχειρήσεις, δεν αντιλαμβάνεστε ότι ούτε «κλίμα» αλλά ούτε και η οικονομία φτιάχνεται;



Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2013
                                                                                                                   
             Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου