Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ FM ΚΑΒΑΛΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ FM ΚΑΒΑΛΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΤΗΝ ΑΘΕΜΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΜΙΝΤΙΑΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ, ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ - ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ. ΦΟΒΟΙ ΚΕΜΑΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΟΦΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ. ΦΟΥΣΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ.



Συνέντευξη από τη Σμύρνη, όπου βρίσκεται με την ομάδα ΟΑΣΕ ως παρατηρητής των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας, έδωσε ο Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Μιλώντας στον «ΚΟΚΚΙΝΟ FM Καβάλας», σχολίασε την νίκη Ερντογάν, τους εναγκαλισμούς του με τους ισλαμιστές - τζιχαντιστές Συρίας - Ιράκ, την αθέμιτη οικονομική και μιντιακή υπεροχή του στον προεκλογικό αγώνα, τον φόβο των Κεμαλικών, οτι στη Τουρκία θα επικρατήσει η μαντίλα με στροφή Ανατολικά.

Διατύπωσε την άποψη οτι η οικονομία της Τουρκίας είναι μία φούσκα που θα σκάσει (τα θραύσματα θα πάρουν και την Ελλάδα) και αποκάλυψε οτι η Άγκυρα θα σκληρύνει τη πολιτική της στη Θράκη, με βάση συζήτηση που είχε στην Άγκυρα με «πρωτοπαλλήκαρο» του Ερντογάν.


Η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης στην Δήμητρα Ακριώτου, έχει ως εξής:



Δημοσιογράφος: Να καλημερίσουμε τον Βουλευτή Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, Εκπρόσωπο και Τομεάρχη Εξωτερικών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Βρίσκεται ακόμα στην Τουρκία. Καλημέρα σας κύριε Κουίκ...

Τ. Κ. : Καλημέρα από την Σμύρνη. Τι κάνετε; Πώς είστε;

Δημοσιογράφος: Είμαστε καλά. Εσείς να μας πείτε. Συμμετείχατε ως παρατηρητής του ΟΑΣΕ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη στις εκλογές που έγιναν στη Τουρκία, μαζί με Βουλευτές από πολλές χώρες - και από την Κύπρο να σημειώσουμε.

Αναλάβατε ως παρατηρητές του ΟΑΣΕ να ολοκληρωθεί ομαλά η εκλογική διαδικασία και να διασφαλιστεί η νομιμότητα. Φαντάζομαι ότι σε αυτό το επίπεδο κύλησαν όλα ομαλά. Ήταν μια πρωτόγνωρη εκλογική διαδικασία για τον τουρκικό λαό.

Τ.Κ. : Σαφέστατα. Καταρχήν να σας πω ότι εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε υπέρ της άμεσης Δημοκρατίας. Δηλαδή εμείς θέλουμε και στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τον λαό, γιατί αυτό θα αποφύγει και πολλά γνωστά... «μαξιλαράτα» παιχνίδια που μπορεί να παίζονται κάθε τόσο στη Βουλή.

Αν θυμάστε ακόμα και μέχρι σήμερα, τα ομοιόμορφα ψηφοδέλτια, για παράδειγμα.

Όμως, εδώ υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Διότι, από σήμερα, επί της ουσίας ο Ερντογάν γίνεται ο παντοδύναμος. Αυτό που χαρακτηρίζουν κάποιοι μεταξύ αυτοκράτορα και σουλτάνου.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή συμφωνείτε με αυτούς τους τίτλους που είδαμε σήμερα: «Ταγίπ Πασάς-Πατισάχ-Σουλτάνο» ήταν μερικοί από τους χαρακτηρισμούς.

Τ.Κ. : Ναι, βέβαια. Για σκεφτείτε, ότι θα έχει και την Προεδρία αλλά και την κυβέρνηση δική του. Άρα θα είναι ΠΑ-ΝΤΟ-ΔΥ-ΝΑ-ΜΟΣ σε ό, τι κάνει.

Μάλιστα εδώ στη Σμύρνη, που υπερέχουν οι Κεμαλιστές, φοβούνται ότι, ενώ όλο αυτό τον καιρό η Τουρκία έκανε βήματα προς τη Δύση, τώρα θα αρχίσει να κάνει πιο γρήγορα τα βήματα προς την Ανατολή.

Που σημαίνει ότι φοβούνται τη μαντίλα, φοβούνται όλο αυτόν τον εναγκαλισμό που έχει ο Ερντογάν με τους ισλαμιστές σε όλες αυτές τις περιοχές που μαίνονται πράγματα, π.χ. Συρία, Ιράκ, τη συμμαχία του με τους Καταριανούς... Δηλαδή δεν βλέπουνε με καλό μάτι οι περισσότεροι επικριτές του την εξέλιξη της Τουρκίας.

Βεβαίως ο Ερντογάν πήρε σημαντικά ποσοστά στην Κωνσταντινούπολη, 49%. Πήρε σαρωτικά ποσοστά εκεί, όπου ήταν οι φτωχοί και τους έκανε μια αξιόμαχη μεσαία αστική τάξη. Παράδειγμα στην Ανατολή. Εκεί ορκίζονται στο όνομά του.

Δημοσιογράφος: Και στις κουρδικές περιοχές δεν πήγε καλά;

Τ. Κ. : Ο Κούρδος, ο τρίτος υποψήφιος, που τον περίμεναν στο 6%, άγγιξε το 10%. Πολύ μεγάλη επιτυχία. Παρόλο που εκτιμήσεις είναι ότι αν πηγαίναμε σε δεύτερο γύρο μεταξύ του Ερντογάν και Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, οι κούρδοι δεν ξέρουμε τι στάση ακριβώς θα κρατούσαν.

Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι, φαντάζομαι πως η Ελληνική κυβέρνηση, το Ελληνικό πολιτικό σύστημα να το πω έτσι, δεν πρέπει να είναι δυσαρεστημένο από την επικράτηση Ερντογάν.

Διότι, είναι ένας συνομιλητής που τον ξέρουν. Ο Ερντογάν έχει προσωπικές σχέσεις με πολλούς δικούς μας, στο βαθμό που μπορεί να θεωρείς ότι ο Τούρκος μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος και μόνιμος έντιμος συνομιλητής σου - για τα πολιτικά ζητήματα μιλάω.

Γνωρίζεται πάρα πολύ καλά με Καραμανλή, με Παπανδρέου, με Σαμαρά λιγότερο ίσως, με τον Αβραμόπουλο με τον οποίο και συνυπήρξανε Δήμαρχοι...

Δημοσιογράφος: Υπάρχει μία σταθερή δομή συνομιλίας.

Τ.Κ. : Βεβαίως. Αυτό εξυπηρετεί μεν την Ελληνική πλευρά από πλευράς συζητήσεων, επαφών, σχέσεων, αλλά με τα μυαλά του Ερντογάν ο οποίος πραγματικά θέλει να φέρει τη μαντίλα, να το πω έτσι, δε ξέρεις τι θα σου προκύψει.

Δημοσιογράφος: Αυτές οι δηλώσεις όμως μετά.....

Τ.Κ. : Αφήστε δε που η προεκλογική του περίοδος χαρακτηρίστηκε ως «σκανδαλώδης».

Δημοσιογράφος: Ο τελευταίος χρόνος...

Τ.Κ. : Δεκαπλάσια τα ποσά τα οποία έριξε στον προεκλογικό αγώνα του σε σχέση με τους αντιπάλους του. Δεκαπλάσια. Αυτό μας το κατήγγειλε και ο εκπρόσωπος, με τον οποίο είχαμε και συνάντηση, του Ρεπουμπλικάνου. Τα κανάλια «τον παίζανε τρελά». Οι άλλοι δύο δεν είχανε ούτε το μισό που είχε ο Ερντογάν ο οποίος έλεγχε όλα τα media.

Δημοσιογράφος: Το σύστημα όλο της μηντιακής διαπλοκής είναι όλο από πίσω του.

Τ.Κ. : Δεν το κουβεντιάζω.

Και ένα τελευταίο που είναι πολύ σημαντικό. Το ψηφοδέλτιο ήταν ένα στενόμακρο χαρτί με τρεις φωτογραφίες επάνω και ένα σχετικό κειμενάκι από κάτω. Οι φωτογραφίες των τριών υποψηφίων. Αλλά με την άπλετη - και ως πρωθυπουργός επίσης - προβολή του, ο Ερντογάν ήταν ο πλέον αναγνωρίσιμος από όλους – άρα η σφραγίδα των περισσότερων ψηφοφόρων έπεφτε σε αυτόν.

Αυτό λέγανε οι αντίπαλοι του, όταν ερχόντουσαν στα briefings του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, για να μας ενημερώσουν.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε δηλαδή, ότι - μιλάμε για πόσους ψηφοφόρους…77 εκατομμύρια - όλη αυτή η πολύ δύσκολη περίοδος που είχε πολιτικά, με τα σκάνδαλα, με το πάρκο Γκεζί, με την διαφθορά, με τον γιό του… δεν είχαν φτάσει ποτέ στην λαϊκή βάση; Δεν μιλάω για την Κωνσταντινούπολη, που κι εκεί είπατε τα πήγε καλά.

Τ. Κ. : Κοιτάξτε, όταν έχεις έναν λαό και κυρίως στην Ανατολή, ο οποίος είναι βουτηγμένος στην φτώχεια και καταφέρνεις μέσα σε οκτώ χρόνια να τους φέρεις στο μέσο ενός μικροαστικού πληθυσμού, ε… τότε δεν καταλαβαίνεις ότι κάνει τα στραβά μάτια; Λέει «εγώ μπορώ να φάω, μπορώ να έχω ένα σπίτι, να έχω κι ένα αυτοκίνητο, τι με νοιάζει από εκεί και πέρα;»

Δηλαδή, κάπως έτσι λειτουργεί – φαντάζομαι – η λογική του ψηφοφόρου...

Δημοσιογράφος: Αυτή η παντοδυναμία, που φαίνεται να βγαίνει, δηλαδή από τους υποστηρικτές του ήδη κάνουν τις συγκρίσεις με τον Κεμάλ Ατατούρκ, λογικά θα πρέπει να «κλειδώσει» και με μία νίκη στις Βουλευτικές Εκλογές, αν γίνουν το καλοκαίρι ή νωρίτερα… Δεν ξέρω ποιο είναι το κλίμα εκεί, αν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Τ. Κ. : Το απώτερο είναι τον Ιούλιο του 2015 να γίνουν οι Βουλευτικές Εκλογές. Αλλά επειδή είπατε την μαγική φράση: «Κεμάλ Ατατούρκ».

Όπως ξέρετε είναι το εθνικό σύμβολο. Δεν υπάρχει τάξη, σχολείο χωρίς φωτογραφία του μέσα.

Οι Κεμαλιστές - και μάλιστα εδώ στη περιοχή της Σμύρνης, όπου κάναμε την παρατήρηση – ανησυχούν ότι ο Ερντογάν θα προχωρήσει ταχύτατα το «ξήλωμα» αυτού του εθνικού τους συμβόλου. Δηλαδή, «αποκαθηλώνεται» ο Κεμάλ…

Δημοσιογράφος: Για να αναδειχθεί κάποιος άλλος.

Τ. Κ. : Και αναδεικνύεται αυτός (ο Ερντογάν), ναι. Έχουμε ζητήματα. Πραγματικά, έχουμε ζητήματα πολλά.

Δημοσιογράφος: Πάρα πολλά και το θέμα είναι αν πιστεύετε ότι θα διατηρήσει αυτό το ποσοστό και στις Βουλευτικές Εκλογές ή είναι και λίγο… «φούσκα» ;

Τ. Κ. : (Γέλια) Δεν το ξέρω, αλλά μου βάλατε άλλη μια μαγική φράση: «φούσκα». Η ανησυχία η μεγάλη είναι, ότι η τουρκική οικονομία, η οποία πράγματι - επί εποχής Ερντογάν - αναπτύχθηκε, μην «σκάσει» σαν φούσκα!

Κι είναι κι αυτό, το οποίο αν θέλετε, ανησυχεί και τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, όπως είναι οι Αμερικάνοι, όπως είναι οι Γερμανοί…

Φοβούνται το «μπάμ» της Τουρκίας. Και το «μπάμ» της Τουρκίας θα είναι πολλαπλό!

Όπως ξέρετε, εγώ αντιδρώ συνέχεια κι όταν έρχονται να κάνουν «επενδύσεις» οι Τούρκοι σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι η Θράκη ή τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Δεν είναι μόνο το ότι παίρνουν στρατηγικής σημασίας – δικά μας - projects, είναι και το ότι αν «σκάσει» αυτή η «φούσκα», θα «σκάσουμε» κι εμείς μαζί!

Δημοσιογράφος: Όλοι μαζί, «ντόμινο» σε ένα διεθνές περιβάλλον!

Κύριε Κουίκ, να σας ευχαριστήσουμε για τον χρόνο σας!

Τ. Κ. : Κι ένα τελευταίο!

Δημοσιογράφος: Βεβαίως! Σας ακούμε.

Τ. Κ. : Όταν γινόταν το briefing - η ενημέρωση των Παρατηρητών του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης - και ήρθε και η σειρά του τελευταίου εκπροσώπου των υποψηφίων, αυτός ήταν Βουλευτής εκπρόσωπος από τα «πρωτοπαλίκαρα» του Ερντογάν. Του έθεσα θέματα Θράκης και πρέπει να σας πω, ότι η απάντηση του ήταν σαφής.

Δεν αλλάζει τίποτα, απεναντίας. Θα επιδεινωθεί η πολιτική της Άγκυρας, τώρα που ο Ερντογάν είναι Πρόεδρος, στα θέματα της Θράκης. Θα προσπαθήσουν όλη την Θράκη να μπορούν να την κάνουν…

Δημοσιογράφος: Θα προσπαθήσουν να κρατήσουν το ίδιο status quo, το μόνο ίσως που θέλουν να αλλάξει είναι το Σύνταγμα, προκειμένου να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες αρμοδιότητες ο Ερντογάν ως Πρόεδρος.

Τ. Κ. : Είστε πολύ καλά ενημερωμένη!

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά κύριε Κουίκ. Σας ευχαριστούμε πολύ!

Τ. Κ. : Σας καλημερίζω από την Σμύρνη. Γεια σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου