Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ



Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Καλημέρα κ. Καμμένε. Ένα πρώτο σχόλιο για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα σας. Έχω δώσει μια συνέντευξη για την εφημερίδα Παραπολιτικά, το Σάββατο στη συνάδελφο σας. Όταν με ρώτησε πότε θα γίνουν εκλογές, απάντησα, ότι ενώ το κλίμα ήταν ότι πάμε για εκλογές το Νοέμβριο, είπα ακριβώς αυτό. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τον χρόνο και ιδιαίτερα να περάσει δυο ημερομηνίες, δυο ημερομηνίες για την «ολοκλήρωση» του καταστροφικού της έργου.

Η μια ημερομηνία είναι η 16η Νοεμβρίου. Στις 16 Νοεμβρίου ο έλεγχος των συστημικών τραπεζών φεύγει από την τράπεζα της Ελλάδος και περνά στις δυο ανεξάρτητες αρχές, δίπλα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 η Ελλάδα χάνει κάθε δυνατότητα ελέγχου των τραπεζών της , που σημαίνει και των κόκκινων δανείων της, που σημαίνει και την ιδιωτική περιουσία των πολιτών που έχουν πάρει δάνεια από αυτές τις τράπεζες .

Το δεύτερο είναι η απώλεια του «βέτο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλάζει το σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με πρωτοβουλία της Γερμανίας, όπου πλέον η Ελλάδα και καμιά χώρα, δεν θα ασκεί «βέτο» και θα ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας. Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα για εμάς διότι αφορά και το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Το δεύτερο σχόλιο είναι ότι η πρόταση αυτή για την ψήφο εμπιστοσύνης, από τη μια μεριά εμάς μας δίνει τη δυνατότητα ως αντιπολίτευση να κρίνουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν εφάρμοσε τίποτε από αυτά που υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό.

Θυμίζω ότι από τα 18 σημεία του κ. Σαμαρά, τα οποία υποσχέθηκε προεκλογικά, δεν έχει εφαρμοστεί ούτε το ένα. Οπότε θα αναδείξουμε πραγματικά ότι η κυβέρνηση αυτή δεν εκτέλεσε τις εντολές του ελληνικού λαού και ιδίως τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι περισσότερο η ψήφος εμπιστοσύνης είναι για εσωτερική χρήση του κ. Σαμαρά για τη Νέα Δημοκρατία και του κ. Βενιζέλου για το ΠΑΣΟΚ. Φθάνει τα όρια του σαδισμού αν θέλετε, να υποχρεώσουν ο μεν κ. Βενιζέλος να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης του Γιώργου Παπανδρέου, και ο κ. Σαμαράς του Κώστα Καραμανλή.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: θα έλεγα για τις τράπεζες και το «βέτο», είναι έτσι όπως τα περιγράφετε, δεν είναι ελληνικά θέματα, αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και το «βέτο» όλες τις χώρες. Άρα όποια κυβέρνηση και να έχουμε δεν μπορεί να το ανατρέψει.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι κ. Ευαγγελάτο, εμείς είμαστε αντίθετοι με την τραπεζική ένωση. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ το έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή. Μπορεί να αρνηθεί μια χώρα μέλος να ακολουθήσει αυτή την πολιτική. Θα σας θυμίσω το «βέτο» για το θέμα των μέτρων κατά της Ρωσίας - έτσι έλεγε η ελληνική κυβέρνηση - και είδαμε την κυβέρνηση της Φινλανδίας και την κυβέρνηση της Κύπρου να μην ακολουθούν τα μέτρα κατά της Ρωσίας.

Είδαμε τη Γαλλία να βγάζει πλοίο που είχε παραγγελθεί από το ρωσικό ναυτικό με ρωσικό πλήρωμα, αίροντας το εμπάργκο. Εμείς τα ροδάκινα και τα αγροτικά προϊόντα τα γυρίσαμε πίσω στις χωματερές.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Για τον μεν Παπανδρέου νομίζω έχετε δίκιο, για τον κ. Καραμανλή η μέχρι τώρα στάση του δείχνει απόλυτη στήριξη στην κυβέρνηση, σας θυμίζω την παρουσία του το Σάββατο στην Χαλκιδική, στα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας θυμίσω όμως δυο πρόσφατες δηλώσεις, του κ. Τζιτζικώστα και του κ. Βλάχου, που μιλούν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αν δει κανείς τις ιστοσελίδες που πρόσκεινται στο περιβάλλον του πρωθυπουργού- όπως η ιστοσελίδα Antinews όπου γράφουν πλέον στελέχη του Μαξίμου-βλέπουμε μια επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού. Είναι ευθεία και ανοιχτή επίθεση.

Τούτο δείχνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα, διότι η κυβέρνηση Σαμαρά είναι η πλέον αντικαραμανλική κυβέρνηση που έχει περάσει. Βλέπουμε τον κ. Σαμαρά να υιοθετεί τις απόψεις του κ. Στουρνάρα, του κ. Γεωργίου σχετικά με την αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων και να μην στηρίζει την κυβέρνηση Καραμανλή που είπε ξεκάθαρα ότι τα στοιχεία αλλοιώθηκαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου και τους υπόδικους Παπακωνσταντίνου και Γεωργίου. Αυτά είναι φανερά πράγματα δεν είναι κάτι το οποίο το φανταζόμαστε ή το περιγράφουμε μόνοι μας. Είναι πραγματική πολιτική.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πότε πιστεύετε ότι θα γίνουν εκλογές; Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση θα βρει τους 180 ή το αποκλείετε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι αδύνατον. Αποκλείεται να βρει τους 180. Έκανε όλες τις προσπάθειες με όλα τα μέσα τα οποία διέθετε, τα μέσα πίεσης είτε προς το καλό είτε προς το κακό. Εννοώ χρησιμοποιώντας ακόμα και διωκτικούς μηχανισμούς όπως το ΣΔΟΕ, που κατά περίεργο τρόπο ελέγχουν μόνο τους βουλευτές οι οποίοι βρίσκονται στο μεταίχμιο που θα μπορούσαν να πιεστούν και να εκβιαστούν. Είδαμε βουλευτές οι οποίοι ανεξαρτητοποιούνται μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ.

Βλέπουμε περίεργες έρευνες σε ανθρώπους που δεν έχουν και καμία ιδιαίτερη οικονομική επιφάνεια, την ώρα που αφήνουν ανέγγιχτη τη λίστα Λαγκάρντ, την ώρα που ένας από τους πρωταγωνιστές της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Παπασταύρου με πέντε εκατομμύρια ευρώ κυκλοφορεί ως σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Πιστεύω λοιπόν ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια των πιέσεων και τα όρια της προσπάθειας εξαγοράς ή αποστασίας βουλευτών. Δεν πρόκειται να φτάσουν τους 180 βουλευτές, αυτό είναι δεδομένο. Θα πάμε για εκλογές. Θα πάμε για εκλογές σίγουρα, το αργότερο 22 με 29 Μαρτίου, αν πούμε ότι εξαντλούν και τις τρεις ψηφοφορίες που δίνει το δικαίωμα το Σύνταγμα.

Εδώ έρχεται και η ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι μέχρι τώρα έχοντας υπογράψει όλες τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που είναι αντισυνταγματικές και που για μένα θα έπρεπε να είχαν μπλοκαριστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο τέλος της θητείας του το καλύτερο που έχει να προσφέρει στον τόπο είναι να διευκολύνει με την παραίτησή του για να πάμε σε εκλογές άμεσα. Να μην σέρνεται η χώρα σε μια περίοδο που θα ληφθούν πολύ σοβαρές αποφάσεις ερήμην των πολιτών.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα έχουμε τις εκλογές τότε. Η δική σας θέση στο εκλογικό και κυρίως στο μετεκλογικό σκηνικό ποια είναι; Είναι πάγια θέση του κόμματος και δική σας για τη διαγραφή του επονείδιστου χρέους του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μιλάμε για επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ναι, αλλά μιλάτε για διαγραφή, ούτως ή άλλως λέτε ότι η επιτροπή θα γίνει για να πει ποιο είναι το μέρος του χρέους που θεωρείται επονείδιστο, το ‘χετε ήδη προσδιορίσει, αλλά σας παρακολουθώ, το ξέρετε, και μετά να το διαγράψουμε. Από την άλλη πλευρά, παρακολουθούμε όλοι το ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, με τον οποίο υπάρχει μια συζήτηση για το αν θα μπορούσατε να συγκυβερνήσετε, σε αυτό που εσείς έχετε πει κυβέρνηση εθνικού σκοπού, να λέει ότι δεν θα κάνει μονομερείς ενέργειες, ότι θα συζητήσει, θα εξετάσει, αλλά δεν είναι στο πλάνο του να κάνει μονομερείς ενέργειες. Μήπως οι απόψεις έχουν αρχίσει να απομακρύνονται η μια από την άλλη;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία επιμένουν στην πολιτική, στην οποία εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Εμείς μιλάμε για Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου και διαγραφή του χρέους. Υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι λένε άλλα. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει.

Εάν ο ελληνικός λαός δεν δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από μόνος του, είναι ξεκάθαρο ότι για να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Πρώτα απ’ όλα στα εθνικά θέματα, αλλά βεβαίως η καταγγελία των μνημονίων και ξεκάθαρα στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου και σε διαγραφή μέρους του χρέους. Για αυτό το λόγο ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το ρωτάω απλά και σταράτα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σταράτα σας απαντώ και εγώ.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μα γι’ αυτό και το θέτω έτσι. Εσείς λοιπόν λέτε μονομερείς ενέργειες, καταγγελία του μνημονίου, καταγγελία της σύμβασης, μη εξυπηρέτηση του χρέους. Από μόνοι μας, σωστά;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πρώτα Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, κρατικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, προσδιορισμός από την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του επαχθούς και του επονείδιστου χρέους και διαγραφή του.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Χωρίς συζήτηση και συμφωνία με τους δανειστές; Με δική μας πρωτοβουλία.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από την στιγμή που θα γίνει Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, θα πούμε στους δανειστές ότι αυτό το μέρος του δανείου για εμάς είναι επονείδιστο και απεχθές κατόπιν της αποφάσεως της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου και αυτό δεν θα το εξυπηρετήσουμε. Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται στον κόσμο.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Όχι αλλά επιμένω ότι είναι άλλη η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ρωτάω αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στη δίκη του θέση…

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μας δεν σας είπα εγώ ότι εμείς είμαστε ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς είμαστε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και η θέση η δική μας είναι ξεκάθαρη και δεν αλλάζει.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αν δεν συμφωνήσετε σε αυτό δεν θα συνεργασθείτε κυβερνητικά;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ας φθάσει εκείνη η ώρα, που πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στις θέσεις τις οποίες είχε προεκλογικά. Πολλές φωνές μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακούω τον κ. Λαφαζάνη, ακούω οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ, λένε ακριβώς τα ίδια που λέμε και εμείς.

Η αλήθεια είναι, όπως λέτε ότι άλλοι προσπαθούν να το μαλακώσουν και να μιλήσουν περί διαπραγματεύσεων. Τι διαπραγμάτευση να κάνεις για ένα χρέος το οποίο από την επιτροπή λογιστικού ελέγχου την οποία συστήνεις βγαίνει επαχθές και επονείδιστο. Να σας τα πω ξεκάθαρα, όλες οι δανειακές συμβάσεις-το έλεγα και χθες στον ΣΕΒ και αυτό δεν ακούγεται προς τα έξω- δεν υπάρχουν υπογεγραμμένες.

Ζητάμε από την κυβέρνηση, από το Υπουργείο Οικονομικών και από την Τράπεζα της Ελλάδος να καταθέσουν στην Βουλή τις υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις. Δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν, παρά μόνο τα σχέδια δανειακών συμβάσεων. Κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν δίνει, ούτε ο ΟΔΔΗΧ δεν δίνει στην Βουλή, πραγματικά για ποιο χρέος μιλάμε με ποιο επιτόκιο έχουμε το χρέος αυτό, βάση ποιων δανειακών συμβάσεων και τι πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες κάθε χρόνο πληρώνοντας τοκοχρεολύσια

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Είμαι λίγο επίμονος στα ερωτήματα…

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και εγώ είμαι λίγο επίμονος σε αυτό γιατί 22 δις ευρώ έκαναν φτερά που ήρθαν δήθεν με τα αεροπλάνα για την ανακεφαλαιοποίηση, περιγράφονται στην έκθεση του Προβόπουλου και δεν υπάρχουν πουθενά γραμμένα στον ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδας παρά μόνο τα 5,9 δις. Τα υπόλοιπα είναι μαύρα λεφτά.

Εδώ πώς να μιλήσουμε για χρέος το οποίο ακόμα η αντιπολίτευση , τουλάχιστον η αντιπολίτευση, δεν το έχει επίσημα στα χέρια της.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σε περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές θα αξιώσετε από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πίσω ή θα κάνετε εσείς;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς στην επιτροπή λογιστικού ελέγχου δεν κάνουμε πίσω κ. Ευαγγελάτο. Η επιτροπή λογιστικού ελέγχου και ο προσδιορισμός του χρέους που αυτή την στιγμή δεν γνωρίζει κανένας γιατί δεν δίνεται επίσημα στην αντιπολίτευση και στους Έλληνες πολίτες, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από αυτή την θέση. Από εκεί και πέρα στο θέμα της διαγραφής του επαχθούς και επονείδιστου χρέους-από την στιγμή που θα προσδιοριστεί-βεβαίως θα υπάρχει προς τους δανειστές η έκθεση, ποιο είναι το επονείδιστο και το επαχθές και πιο εμείς είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε.

Αν θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το επαχθές και το επονείδιστο θα είναι μέρος της συζήτησης με την έννοια ότι μπορούμε να υποχωρήσουμε επ’ αυτού και να δεχθούμε ένα χρέος 340 δις όπου το 2021 και το 2022 θα πρέπει οι Έλληνες να πληρώσουν 80 δις δόση-όπως είναι σήμερα-δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το ύψος του επαχθούς που το υπολογίζετε κ. Καμμένε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε γιατί το μόνο χρέος το οποίο γνωρίζουμε με σύμβαση, η οποία και αυτή δεν έχει έρθει στην βουλή ως υπογεγραμμένη, είναι η σύμβαση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα όλα είναι στον αέρα γιατί τα στοιχεία του χρέους δεν δίνονται ούτε στους πολίτες, ούτε στην Βουλή, ούτε στα κόμματα. Η δική μας θέση είναι ότι εδώ πέρα πρόκειται για έναν αλληλόχρεο λογαριασμό τον οποίο αφήνουν στον αέρα. Για ποιο λόγο;

Διότι θέλουν την οικονομία της «φούσκας», που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει στην Ευρωζώνη, να την μεταφέρουν με εγγυήσεις στα σπίτια των Ελλήνων πολιτών που κατάσχονται είτε από τις τράπεζες είτε από την εφορία με κάποιους φόρους αντισυνταγματικούς όπως ο ΕΝΦΙΑ, τους οποίους δεν πρέπει να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες και πρέπει να προσφύγουν κατά της νομιμότητας τους.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κλείνω με τα εσωτερικά του κόμματος σας. Έχετε καλέσει μια βουλευτή σας την κ. Μακρή στην επιτροπή πειθαρχικού ελέγχου, δε ξέρω εάν θα προσέλθει. Ακούω από το περιβάλλον της ότι δεν έχει λάβει πρόσκληση, δεν θα προσέλθει. Τι θα γίνει;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε κ. Ευαγγελάτε με τα εσωτερικά μας. Η κ. Μακρή επιτέθηκε μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης σε συνάδελφο βουλευτή. Θα έρθει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Είτε θα δώσει εξηγήσεις και θα γίνουν αποδεκτές, είτε δεν θα δώσει εξηγήσεις, πάντως εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Την ώρα που πεθαίνουν ΄Ελληνες πολίτες πληρώνοντας στην ουρά του ΕΝΦΙΑ, την ώρα που αυτοκτονούν στην Έδεσσα από το γκρεμό γιατί δεν είχε να πληρώσει τον καφέ της, εγώ δεν θα ασχοληθώ αυτή την στιγμή με προσωπικές διαφωνίες του ενός και του άλλου. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα πάνε μπροστά και όποιος αντέξει, όποιος δεν αντέξει να πάει σπίτι του.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Την κ. Μακρή την υπολογίζετε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή την στιγμή βρίσκεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα έρθει την Τρίτη, πρώτα ο Θεός, να δώσει εξηγήσεις για την επίθεση που έκανε σε συναδέλφους βουλευτές και εάν γίνουν αποδεκτές οι εξηγήσεις αυτές θα προχωρήσει μαζί μας, εάν δεν γίνουν αποδεκτές θα προχωρήσει μόνη της. Τελείωσε.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Καμμένε σας ευχαριστώ πολύ

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλή σας ημέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου