Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ REAL FM ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα σας.


Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου, εν συνεδριάσει από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Κρήτης. Είμαστε εδώ με τους αγρότες και του κτηνοτρόφους και κουβεντιάζουμε τα προβλήματα και τις προοπτικές.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα σας.


Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου, εν συνεδριάσει από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Κρήτης. Είμαστε εδώ με τους αγρότες και του κτηνοτρόφους και κουβεντιάζουμε τα προβλήματα και τις προοπτικές.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αφού είστε εκεί κ. Πρόεδρε να κουβεντιάσετε το θέμα που ακούω, ότι είναι πιθανόν να υπάρξει ρύθμιση με την οποία θα συμψηφίζονται οι επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τα χρέη των αγροτών, πράγμα που είναι παράνομο βέβαια, αν συμβεί.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό συζητάμε τώρα. Το θέμα του συμψηφισμού των επιδοτήσεων με τα χρέη των αγροτών, είναι ένα έγκλημα το οποίο συνεχίζεται μετά το κλείσιμο της Αγροτικής Τράπεζας.

Το πρώτο χτύπημα στους αγρότες ήταν το κλείσιμο της Αγροτικής Τράπεζας και το δεύτερο έρχεται τώρα, την ώρα που τους χρωστούν επιδοτήσεις από το 2011. Επιδοτήσεις οι οποίες αφορούν καταστροφές που έχουν γίνει. Έχουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει πάρει τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχουν αποδοθεί, με αποτέλεσμα να έχει μπλοκάρει η παραγωγή. Μια καλή χρονιά για την Κρήτη, ιδίως για το λάδι, έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους παραγωγούς στο να μπορέσουν να μαζέψουν τις ελιές, να παράξουν το λάδι και να μπορέσουν να προχωρήσουν και στη συσκευασία.
Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την απουσία του κράτους σε σχέση με κτηνιάτρους οι οποίοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν απειλές που έρχονται κυρίως από τη πλευρά της Βορείου Ελλάδος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να έρθω στη χθεσινή σας συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κ. Τσίπρα. Τι γίνεται; «Ψήνεται» μετεκλογική συνεργασία και είναι τα προεόρτια αυτά μιας κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου χθες είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση με αφορμή την πρόταση νόμου που έχουμε για τα «κόκκινα» δάνεια. Μια πρόταση την οποία με πολύ μεγάλη χαρά σας λέω την έκανε αποδεκτή στις βασικές της αρχές και η αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να συζητηθεί. Ήταν μια σκληρή δουλειά που έκαναν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ σε συνεργασία με επιστήμονες στον τομέα της Οικονομίας.

Έχω κάνει μια καταρχήν συζήτηση με τον κ. Κουβέλη. Θα τον επισκεφθώ τις επόμενες ημέρες. Η πρόταση νόμου έχει υπογραφεί από τον κ. Πολύδωρα, θα συναντήσω και τους υπόλοιπους ανεξάρτητους βουλευτές για να μιλήσουμε. Αυτή η πρωτοβουλία αφορά δυόμισι εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά που έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση με τα «κόκκινα» δάνεια.

Ναι, με τον κ. Τσίπρα συζητήσαμε και άλλα πράγματα. Συζητήσαμε για τις εξελίξεις που υπάρχουν και για τα διεθνή. Συζητήσαμε επίσης για τις προοπτικές που υπάρχουν προκειμένου να γυρίσει σελίδα ο τόπος. Ξεκαθαρίσαμε ο καθένας τις «κόκκινες γραμμές» του, ποια είναι αυτά τα οποία συζητάμε και αυτά τα οποία δεν μπορούμε να συζητήσουμε. Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση, σε ένα πολύ καλό κλίμα, οδηγεί πιθανώς στην επόμενη ημέρα μέσα από τον αλληλοσεβασμό των θέσεων και των δύο κομμάτων, στο να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προοπτικές ενός μεγάλου συνασπισμού, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει την απειλή των δανειστών, την απειλή των Γερμανών.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυβερνητικού συνασπισμού;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυβερνητικού συνασπισμού. Βλέπουμε ότι στα εθνικά θέματα έχουμε εξελίξεις οι οποίες δυστυχώς περνάνε στα «ψιλά» γράμματα. Βλέπουμε τον διαμεσολαβητή για τα Σκόπια να μιλάει για «Άνω Μακεδονία».

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά στα εθνικά θέματα εσείς μου είχατε πει σε παλαιότερη συνέντευξή μας ότι πολλές από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα πάθαιναν εγκεφαλικό αν διάβαζαν τις θέσεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για τα εθνικά θέματα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για αυτό τις λέμε δημόσια. Εμείς για παράδειγμα στο όνομα της Μακεδονίας δεν κάνουμε πίσω. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πώς θα συνεργαστείτε λοιπόν κυβερνητικά;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν σημαίνει ότι οι θέσεις τις οποίες έχουμε δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από ένα σχήμα συνεργασίας και αυτό είναι το οποίο συζητήσαμε. Νομίζω ότι εκεί θα λυθούν τα θέματα αυτά, θα γίνουν σεβαστές οι «κόκκινες γραμμές» όλων, προκειμένου να προχωρήσουμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε αυτούς που λένε ότι έτσι ένα κόμμα του οποίου η πλειονότητα των στελεχών προέρχεται από την ευρύτερη κεντροδεξιά, θα μετατραπεί σε δεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ τι απαντάτε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ προέρχονται από τον πατριωτικό και δημοκρατικό χώρο. Είναι άνθρωποι που προέρχονται από την κεντροδεξιά, από το κέντρο, από τον πατριωτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, από την πατριωτική αριστερά. Έχουμε ξεκάθαρες θέσεις στα εθνικά θέματα, ξεκάθαρες θέσεις στην πολιτική απέναντι στην ενοποίηση της Ευρώπης με την κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας. Συμφωνούμε στα θέματα που αφορούν την Εκκλησία. Συμφωνούμε στα θέματα που αφορούν στην οικονομία σε σχέση με τον δανεισμό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσείς συμφωνείτε για πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας -κράτους;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν συμφωνούμε με τίποτα και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν κουβεντιάζουμε καν να το λύσει η επόμενη κυβέρνηση. Όμως Συμφωνούμε στο θέμα, για παράδειγμα, να πάμε στους δανειστές, να ξεκαθαρίσουμε με μια επιτροπή λογιστικού ελέγχου ποιο είναι το πραγματικό χρέος, να διαγράψουμε το επαχθές και επονείδιστο χρέος, να σταματήσει η πολιτική των επιτρόπων στα υπουργεία, της παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας, της συνέχισης της πολιτικής της εθνικής υποτίμησης με βαριά φορολογία που οδηγεί πλέον στη δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων, στην πολιτική που εξαθλιώνει συνταξιούχους, εργαζόμενους, που καταργεί την πρωτογενή παραγωγή. Οι αγρότες έχουν φθάσει σε σημείο πλέον το κόστος παραγωγής τους να είναι μεγαλύτερο από το κόστος διάθεσης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, δεν ανησυχείτε μήπως η εκλογική βάση του κόμματός σας, που είναι κυρίως αντιμνημιονιακοί κεντροδεξιοί, ενοχληθεί από την προοπτική συνεργασίας με ένα κόμμα της Αριστεράς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, εγώ δεν πρόκειται να πω ψέματα στους πολίτες που θέλουν να ψηφίσουν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Εγώ θα πω την αλήθεια δημόσια και τις συζητήσεις για αυτό το λόγο τις κάνουμε δημόσια. Εδώ η κυβέρνηση Σαμαρά έχει φτάσει στο σημείο να έχει δώσει άφεση αμαρτιών στον Παπανδρέου για τη μια και μόνη Εξεταστική που θα τον πήγαινε ο κ. Σαμαράς όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Έχει δώσει άφεση αμαρτιών στον κ. Βενιζέλο για τα υποβρύχια, που η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα της αντιπολίτευσης τότε δεν είχε ψηφίσει. Βλέπουμε τον κ. Πρωθυπουργό να κάνει ύμνο στον κ. Βενιζέλο αντί να τον έχει οδηγήσει στο Ειδικό Δικαστήριο για το θέμα των υποβρυχίων. Βλέπουμε ότι καλύπτεται όποιο σκάνδαλο υπάρχει. Από τη λίστα Λαγκάρντ δεν έχει πειραχθεί κανένας. Ένας εξ αυτών συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην κ. Λαγκάρντ, ο κ. Παπασταύρου με πέντε εκατομμύρια. Η λίστα του Λουξεμβούργου δεν έχει ανοίξει, τα 600 δις που είχε βρει ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών στην Ελβετία δεν έχουν πειραχθεί. Εδώ λοιπόν, υπάρχει μια πλήρης ομερτά και ο ένας καλύπτει τον άλλον. Εμείς λοιπόν, δεν πρόκειται να καλύψουμε κανέναν. Αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει να πληρώσουν αυτοί που έχουν παρανομήσει. Δεν μπορεί να κατάσχεται το σπίτι του Έλληνα για 5.000 ευρώ και την ίδια στιγμή άλλοι να έχουν βγάλει στο εξωτερικό πέντε και δέκα εκατομμύρια.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως, κ. Πρόεδρε, εσείς θα βγείτε και θα πείτε καθαρά προεκλογικά ότι σκοπεύετε να κάνετε αυτή την κυβερνητική συνεργασία μετεκλογικά;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς βγαίνουμε και λέμε ότι έχουμε κάποιες «κόκκινες γραμμές» οι οποίες είναι αδιαπραγμάτευτες στα εθνικά θέματα, στα θέματα της Εκκλησίας. Υπάρχουν θέματα στη μετανάστευση όπου οι θέση μας είναι ξεκάθαρες: Ακύρωση, αναστολή, κατάργηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Έχουμε ξεκάθαρες θέσεις στα οικονομικά. Μιλάμε για χαμηλή φορολόγηση, μιλάμε για «πάγωμα» των υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μιλάμε για διαγραφή χρεών.

Εδώ μιλάω με τους αγρότες, ξέρετε πόσες είναι οι οφειλές των δευτεροβάθμιων συνεταιρισμών σε όλη την Ελλάδα; Είναι 600 εκατομμύρια Ευρώ. Εδώ 470 εκατομμύρια Ευρώ είναι τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που πάνε να «κουρέψουν». Εάν «κουρέψουν» τα δάνεια των δευτεροβάθμιων συνεταιρισμών θα μπει μπροστά η αγροτική παραγωγή. Μιλούν για κούρεμα χρέους και «κουρεύουν» εκδοτικές εταιρείες στις οποίες δίνουν λεφτά χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις και την ίδια στιγμή μπλοκάρουν την αγροτική παραγωγή, το εμπόριο, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μπορεί κ. Πρόεδρε να δούμε μια κυβέρνηση στην οποία θα είναι για παράδειγμα υπουργοί ο Πάνος Καμμένος και η Μαρία Ρεπούση, μαζί στην ίδια κυβέρνηση;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν με την κ. Ρεπούση μας χωρίζει τεράστια διαφορά στα εθνικά θέματα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ποια υπουργεία θα διεκδικήσετε σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς δεν πρόκειται να διεκδικήσουμε καρέκλες. Αν ήταν να πάρουμε καρέκλες, θα τις είχαμε ήδη πάρει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλά, δεν μπορεί να μετάσχετε σε έναν κυβερνητικό σχηματισμό χωρίς να έχετε υπουργούς;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς δεν πάμε να διαπραγματευτούμε ούτε για καρέκλες, ούτε για θέσεις. Για πολιτικές διαπραγματευόμαστε και οι πολιτικές αυτές είναι οι «κόκκινες γραμμές» τις οποίες εμείς δεν διαπραγματευόμαστε και οι πολιτικές που προτείνουμε, στον τουρισμό, ενιαίο ΦΠΑ 5%...

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως κ. Πρόεδρε μήπως πρέπει εκεί που έχετε «κόκκινες γραμμές» να διεκδικήσετε και τη χάραξη της πολιτικής, να διεκδικήσετε δηλαδή τα συγκεκριμένα υπουργεία;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν αυτό μετατρέπεται σε υπουργεία θα το δούμε. Αλλά δεν έχει καμία σημασία για μας η καρέκλα, σημασία έχει η πολιτική. Αν κριθεί, αυτό θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός καταρχήν με πόση δύναμη θα μας δώσει αύριο, με το πόσο θα επηρεάζουμε τις εξελίξεις. Αν ο ελληνικός λαός θέλει μια δυνατή, καθαρή και σταθερή φωνή στη Βουλή, αυτή είναι η φωνή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Αν ο λαός θέλει μια εγγύηση όσον αφορά τα εθνικά θέματα, τα θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία, τα θέματα που αφορούν την πολιτική για την κατάσταση της νέας τάξης πραγμάτων θα δώσει δύναμη στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να συνεχιστεί η πολιτική αυτή, να πάει να τους ψηφίσει

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ποια άλλα κόμματα θα μπορούσαν να μετάσχουν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχηματισμό; Χωράει ας πούμε η ΔΗΜΑΡ; Χωράει το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με την κ. Ρεπούση που μου είπατε προηγουμένως παραδείγματος χάριν εγώ δεν θα μπορούσα να βρισκόμουν στην ίδια κυβέρνηση μαζί, σας λέω ξεκάθαρα πράγματα. Η κ. Ρεπούση έχει τις δικές της απόψεις. Η κ. Ρεπούση αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για εμάς. Από εκεί και πέρα μου λέτε για τον κ. Θεοδωράκη. Ο κ. Θεοδωράκης αντί να βγει και να κάνει πολιτικές προτάσεις περιορίζεται να αναπαράγει αυτά τα οποία γράφουν οι εφημερίδες των φίλων του, αντί να μιλήσει πολιτικά λέει για ψεκασμούς. Ας πάει να ρωτήσει τον κ. Κουβέλη και τον κ. Βορίδη που έκαναν ερωτήσεις, όχι εμάς.

Τον κ. Θεοδωράκη τον ρωτήσατε προχθές για το θέμα των μισθών και των συντάξεων και σας είπε αν τους δώσουμε λεφτά θα πάνε να τα χαλάσουν σε βενζίνες και σε τρόφιμα. Άρα, δεν πρέπει να δοθούν αυξήσεις. Είχε, όταν ξεκίνησε, συνεργάτη του τον κ. Νίκο Δήμο που μιλούσε για την παραχώρηση του όρου «Μακεδονία». Με τον κ. Θεοδωράκη καταρχήν δεν υπάρχει πολιτική συζήτηση, γιατί δεν μιλάει πολιτικά. Να ξέραμε τι πρεσβεύει, να το καταλάβουμε και να καθίσουμε να συζητήσουμε.

Τώρα εάν είναι, μετά τον Παπακωνσταντίνου που εκπροσωπούσε τον Σημίτη στην κυβέρνηση Παπανδρέου, τον Παπαδήμο που εκπροσωπούσε τον Σημίτη στην κυβέρνηση Παπαδήμου, τον Στουρνάρα που εκπροσωπούσε τον Σημίτη στην κυβέρνηση Σαμαρά και τον σημερινό Υπουργό τον κ. Χαρδούβελη που συνεχίζει να εκπροσωπεί τον κ. Σημίτη, να βάλουν και έναν ακόμα Σημίτη, το κόμμα Θεοδωράκη, αυτό θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Τι να κάνουμε; Ας κατεβάσουν τον ίδιο τον κ. Σημίτη να δουν πόσο μετράει.

Ν .ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα θέλω να μεταφέρω το ερώτημα ενός ακροατή που λέει ρώτα τον Πάνο Καμμένο αν θα συμφωνήσει με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα για το θέμα των τζαμιών;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, ξεκάθαρα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα είναι δύσκολη η συνεργασία αυτή.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, η κυβέρνηση αυτή που θα αναλάβει μετά από την αποχώρηση της σημερινής κυβέρνησης, θα έχει συγκεκριμένα πράγματα να κάνει. Δεν θα πάμε να τα λύσουμε όλα. Εκεί που έχουμε διαφωνίες και «κόκκινες γραμμές», δεν πρόκειται να μπούμε σε επίλυση των θεμάτων αυτών. Εκεί που συμφωνούμε και αυτό που προέχει είναι η σωτηρία του ελληνικού λαού. Σε αυτά θα συμφωνήσουμε και σε αυτά μπορούμε να προχωρήσουμε. Αν πάλι επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις τις οποίες έχει όπως μου λέτε για τα τζαμιά, για το διαχωρισμό Εκκλησίας - κράτους, είτε για την παραχώρηση του όρου «Μακεδονία» δεν θα συμφωνήσουμε. Εμείς ούτε λόγο δώσαμε, ούτε αρραβωνιαστήκαμε. Εμείς έχουμε τις θέσεις μας ξεκάθαρες, λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, εάν ο ελληνικός λαός μας στηρίξει και πρώτα ο Θεός θέλει να υπάρξει μια συνεργασία, θα υπάρξει. Αν δεν τα βρούμε, δεν θα συνεργαστούμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα. Να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου