Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

"Η καταστροφή που συντελείται στο παραγωγικό δυναμικό και το ανθρώπινο κεφάλαιο υπονομεύει την ανασυγκρότηση της χώρας" ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΜΑΡΙΑΣ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 5078/23.12.2013

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Η καταστροφή που συντελείται στο παραγωγικό δυναμικό και το ανθρώπινο κεφάλαιο υπονομεύει την ανασυγκρότηση της χώρας



Σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα της οικονομίας η εικόνα του δήθεν βελτιωμένου κλίματος έχει άρδην ανατραπεί. Η ανεργία σπάει κάθε ρεκόρ. Χιλιάδες επιχειρήσεις συνεχίζουν να βάζουν λουκέτο, τα τραπεζικά δάνεια προς τις επιχειρήσεις μειώνονται αντί να αυξάνουν, οι φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν την Εφορία (1 δις τα ληξιπρόθεσμα μόνον τον Νοέμβριο, οι οφειλέτες δεν εξυπηρετούν τα χρέη στις τράπεζες , παρά την απειλή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών), 6 στους 10 Έλληνες έχουν φθάσει οι μη εργαζόμενοι παραγωγικής ηλικίας, ενώ από αυτούς που εργάζονται πάνω από μισό εκατομμύριο πληρώνονται με καθυστέρηση έως και ένα χρόνο.

Μπορεί μεν να περιορίστηκε το έλλειμμα στις συναλλαγές με το εξωτερικό, αυτό όμως οφείλεται κυρίως στη μεγάλη μείωση των εισαγωγών, η οποία έφτασε το 50% από το 2009 έως το 2012. Δεν γινόμαστε δηλ. πιο ανταγωνιστικοί απλά διαρκώς φτωχαίνουμε και πλέον δεν εισάγουμε. Την ίδια στιγμή, δεν αναπτύσσεται η εγχώρια παραγωγή, η οποία θα μπορούσε να υποκαταστήσει τα προϊόντα που εισάγαμε στο παρελθόν, αλλά και να κατακτήσει αγορές στο εξωτερικό.

Η έκταση της καταστροφής που συντελείται στο παραγωγικό δυναμικό - υποδομές και ανθρώπινο κεφάλαιο - είναι τέτοια που υπονομεύει την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Οι εξαγωγές δεν εξαρτώνται μόνο από το εργασιακό κόστος αλλά κυρίως από την ποιότητα. Η ποιότητα χρειάζεται επενδύσεις, ουδείς όμως επενδύει εν μέσω καταστροφής.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πού είναι το περίφημο success story;

Εάν κάνουμε έναν απολογισμό της τελευταίας τετραετίας βλέπουμε:

Έχουμε πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ανέργους.

Έχουμε καταρρίψει όλα τα ρεκόρ στην ύφεση.

Το εθνικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί κατά 30%.

Κι αυτή την προοπτική τη θεωρείτε μονόδρομο. Ωστόσο, ποιο πράγμα είναι μονόδρομος;

Έχει άραγε βελτιωθεί το πρόβλημα του χρέους; Το χρέος αντί να μειωθεί, έχει εκτοξευθεί. Στην τετραετία αυξήθηκε κατά 100 δις. Το ποσοστό του από 115% του ΑΕΠ, υπερβαίνει σήμερα το 170% του ΑΕΠ.

Η οικονομία έχει διαλυθεί, το χρέος έχει εκτιναχθεί, η ανεργία ίπταται σε ύψη ρεκόρ, κι εσείς μας λέτε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο;

Τι θα έπρεπε να είχε γίνει για να παραδεχθείτε , ότι ο σημερινός δρόμος είναι καταστροφικός και οδηγεί στο πουθενά;

Σε τί ωφελεί η υποδειγματική και αδιάλλακτη εφαρμογή των μνημονίων;

Δεν είναι κακοί μόνο οι οιωνοί, αλλά και τα δεδομένα που συνθέτουν τη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινής ζωής.

Προτεραιότητα εφεξής των τραπεζών δεν θα είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας αλλά το κλείσιμο των δικών τους ανοιγμάτων. Η συνεχιζόμενη μείωση των καταθέσεων, η διαρκής αύξηση των κόκκινων δανείων και η διαδικασία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης με τη νέα, όψιμη οδηγία για τη διάσωση τραπεζών εκ των έσω θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε αναγκαστική βελτίωση των ισολογισμών τους, με εξοικονόμηση κεφαλαίων και διαγραφές πλασματικών αξιών από περιουσιακά στοιχεία και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Κι έρχονται και τα νέα στρες τεστς για την ποιότητα του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2014, εν όψει της ανάληψης της ευρύτερης εποπτείας 130 συστημικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

Μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση;

Με τόσες δυσοίωνες ενδείξεις, πώς θα έχουμε ανάκαμψη σε λίγους μήνες (δηλαδή μέσα στο 2014);

Πόσα θύματα πρέπει να μετρήσει η οικονομία και η χώρα για να αλλάξουμε πορεία;

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2013

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου