Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

"Πιστοποίηση Αποφοίτων Ι.Ε.Κ με την ειδικότητα, προσωπικού ιδιωτικής ασφάλειας." ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ


ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 4831 / 13.12.2013

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων



Θέμα: Πιστοποίηση Αποφοίτων Ι.Ε.Κ με την ειδικότητα, προσωπικού ιδιωτικής ασφάλειας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε νέο ιστορικό ρεκόρ σκαρφάλωσε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας τον Σεπτέμβριο του 2013 και ανήλθε στο 27,4%, από 26,0% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2012 και 27,3% τον Αύγουστο του 2013. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.376.463 άτομα, αυξημένοι κατά 77.161 άτομα από τον Σεπτέμβριο του 2012 (+5,9%) και κατά 14.023 άτομα από τον Αύγουστο του 2013 (+1,0%). «Πρωταθλήτριες» στην ανεργία παραμένουν η Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία, ενώ ακολουθεί η Μακεδονία με τη Θράκη. Ειδικά το ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας 15-24 ετών έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στα άτομα ηλικίας 25-34 ετών.

Η αγωνία των νέων για το επαγγελματικό τους μέλλον τους οδήγησε στο να στραφούν σε σπουδές που τους εξασφαλίζουν την απορρόφηση τους από την αγορά εργασίας , σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ένα από αυτά τα επαγγέλματα είναι του προσωπικού ιδιωτικής ασφάλειας, μιας και οι ανάγκες σε προσωπικό αυτής της ειδικότητας είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Τα Δημόσια Ι.Ε.Κ παρέχουν σε σπουδαστές την δυνατότητα απόκτησης αυτής της ειδικότητας έπειτα από φοίτηση έξη μηνών. Η πιστοποίηση απόκτησης της ειδικότητας γίνεται με την διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων με το πέρας της φοίτησής τους.

Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Δημόσιες Υπηρεσίες και Επιχειρήσεις, Αθλητικοί Οργανισμοί, Εμπορικά ποντοπόρα πλοία για την αντιμετώπιση της πειρατείας, είναι ορισμένες περιπτώσεις από τις πολλές όπου απόφοιτοι αυτής της ειδικότητας των δημοσίων ΙΕΚ μπορούν να απορροφηθούν.

Και ενώ η ζήτηση σε προσωπικό αυτής της κατηγορίας, παρουσιάζει συνεχή αύξηση, παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των σπουδών των νέων λόγω της μη πραγματοποίησης των εξετάσεων πιστοποίησης των σπουδών τους.

Συγκεκριμένα, στο νομό Σερρών 40 νέοι και πανελλαδικά 400 στον αριθμό ενώ έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους τον Φεβρουάριο του 2013, μέχρι σήμερα Δεκέμβριο του 2013, δεν έχουν προχωρήσει σε εξετάσεις πιστοποίησης των σπουδών τους , έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα να εργαστούν ύστερα από πρόσκληση φορέων που ενδιαφέρονται να προσλάβουν προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


Πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες προκειμένου να διενεργηθούν οι εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων ΙΕΚ;

Που οφείλονται τα προβλήματα - καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί προκειμένου να αντιμετωπισθούν σε μόνιμη βάση και να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον;




Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2013
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου