Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

«Άμεσες ενισχύσεις αγροτών και αγροτικές αποζημιώσεις στο Νομό Έβρου»ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ


Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


ΘΕΜΑ: «Άμεσες ενισχύσεις αγροτών και αγροτικές αποζημιώσεις στο Νομό Έβρου»


Με την από 12/12/2013 ερώτησή του, έφερε στη Βουλή το θέμα των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων στο Ν. Έβρου, ο βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μαρίνος Ουζουνίδης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, παρατηρείται άνιση κατανομή των αγροτικών ενισχύσεων, τόσο ανά Περιφέρεια, όσο και μεταξύ Νομών, με το Νομό Έβρου να βρίσκεται πολύ χαμηλά σε σύνολο ενισχύσεων, συγκριτικά με άλλους Νομούς.

Επιπρόσθετα, σημαντικό είναι το πρόβλημα καταβολής αποζημιώσεων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, που έχουν υποστεί ζημίες από φυσικά αίτια, τα οποία είναι πολύ συχνά και έντονα στο Νομό, διότι προβλέπονται πολύ αυστηρά κριτήρια για την καταβολή των συγκεκριμένων αποζημιώσεων.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Προς κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Άμεσες ενισχύσεις αγροτών και αγροτικές αποζημιώσεις στο Νομό Έβρου»

Σε πρόσφατη έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ σχετικά με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2014 παρουσιάστηκαν και τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (για το έτος 2012) αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγροτική ανάπτυξη σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα αναφορικά με το καθεστώς παροχής άμεσων ενισχύσεων προς τους εκάστοτε δικαιούχους αγρότες.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία παρατηρείται μια ιδιαίτερα άνιση κατανομή των ενισχύσεων τόσο ανά Περιφέρεια, όπου χαρακτηριστικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απορροφά το 20,7 % των άμεσων ενισχύσεων σε σύγκριση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην οποία εισρέει μόλις το 10,4 %, όσο και μεταξύ νομών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Πιο χαρακτηριστικά, η διαφοροποίηση είναι μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς ότι η ενίσχυση για το Νομό Λάρισας το 2012 ανήλθε σε 157 εκατ. ευρώ, για το Νομό Ηρακλείου σε 148 εκατ. ευρώ, ενώ για το Νομό Έβρου μόλις σε 70 εκατ. ευρώ.

Οι αγρότες του Νομού Έβρου, στη δίνη της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας και επηρεάζει βαρύτατα τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή, ανησυχούν ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2014-2020 θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις των ενισχύσεων, ενώ παράλληλα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την ανισότητα που επικρατεί στην κατανομή των ήδη υπαρχουσών ενισχύσεων σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, σημαντικό είναι το πρόβλημα της καταβολής αποζημιώσεων σε αγρότες των οποίων οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν υποστεί άμεσες ζημίες εξαιτίας φυσικών κινδύνων και ασθενειών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των αγροτών και κτηνοτρόφων στο Ορμένιο Έβρου, το οποίο είχε πληγεί από την πλημμύρα του ποταμού Έβρου το 2012. Επιπλέον, πολύ συχνές είναι και οι καταστροφές σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού εξαιτίας της συχνής εκχείλισης του ποταμού Έβρου.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 281245/2008 - ΦΕΚ 628/Β'/9.4.2008, σχετικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις, τους περιορισμούς και τις διαδικασίες με τις οποίες εγκρίνεται η καταβολή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, προκειμένου να ενισχυθούν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι έναντι ζημιών στη γεωργική και ζωική παραγωγή ή στα μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων του παγίου κεφαλαίου, που προκαλούνται από απρόβλεπτα γεγονότα όπως θεομηνίες, δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή άλλα έκτακτα γεγονότα, προβλέπονται πολύ αυστηρά κριτήρια για την καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους αγρότες μέσω των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.

Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά τα γεγονότα τα οποία δίνουν δικαίωμα αποζημίωσης δεν θα βρει πουθενά καταστροφές που προκαλούνται από πλημμύρα. Κατά συνέπεια, οι αγρότες του Νομού Έβρου σπάνια έως ποτέ δεν θα μπορέσουν να αποζημιωθούν για τις ζημιές που προκαλούνται από φυσικά αίτια, τα οποία είναι πολύ συχνά και έντονα στην περιοχή.

Επιπρόσθετα, οι αγρότες της περιοχής αναρωτιούνται κατά πόσο οι αποζημιώσεις, οι οποίες λαμβάνουν είναι αντίστοιχες με αυτές που λαμβάνουν αγρότες άλλων νομών της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ΕΛΓΑ καταβάλλει τις αποζημιώσεις που προέρχονται από κρατικές οικονομικές ενισχύσεις έπειτα από στοιχεία που παραχωρεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για κάθε νομό ξεχωριστά.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Αληθεύει το γεγονός ότι η κατανομή των άμεσων ενισχύσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα αγροτική πολιτική, δεν είναι ισομερής μεταξύ των νομών της ελληνικής επικράτειας; Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να προσκομίσετε επίσημα έγγραφα σχετικά με την ακριβή ενίσχυση που παρέχεται ανά στρέμμα καλλιεργήσιμης έκτασης στον αγρότη του Ν. Έβρου για την καλλιέργεια σιταριού, κριθαριού, βάμβακος και άλλων αγροτικών προϊόντων σε σύγκριση με την αντίστοιχη ενίσχυση που λαμβάνει ένας αγρότης του Ν. Λαρίσης ή του Ν. Ηρακλείου, αλλά και γενικότερα των λοιπών νομών της χώρας;

2. Εάν πράγματι αληθεύει ότι η κατανομή των άμεσων ενισχύσεων δεν είναι ισομερής τι προτίθεστε να κάνετε ώστε οι δικαιούχοι σε περιοχές όπως ο Ν. Έβρου, που διαθέτει μια τεράστια καλλιεργήσιμη έκταση στο βόρειο τμήμα του, να λαμβάνουν τις ίδιες επιδοτήσεις με συναδέλφους τους σε άλλους νομούς της Ελλάδος;

3. Με βάση τις ισχύουσες νομοθετικές προβλέψεις σχετικά με την παροχή αποζημιώσεων σε πληγέντες αγρότες, αληθεύει το γεγονός ότι οι αγρότες του Νομού Έβρου αποζημιώνονται διαφορετικά από τους συναδέλφους τους σε άλλους νομούς της χώρας; Επιπλέον, τι προβλέπεται για τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους των οποίων η παραγωγή και οι εγκαταστάσεις έχουν υποστεί άμεσες ζημιές από πλημμύρα ή απρόβλεπτες ασθένειες, όπως π.χ. ευλογιά;


Αθήνα, 12-12-2013

Ο Ερωτών Βουλευτής

Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου