Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

«Προκλήσεις της Τουρκίας στο Θρακικό Πέλαγος με διακύβευμα τα κοιτάσματα!» ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ-ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ


Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ-ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Προκλήσεις της Τουρκίας στο Θρακικό Πέλαγος με διακύβευμα τα κοιτάσματα!»



Έχουμε επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή της Κυβέρνησης στα ύποπτα και υπόγεια παιχνίδια που φέρεται ότι παίζει η Τουρκία εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες οι Τούρκοι προκάλεσαν κι άλλο επεισόδιο, αυτή τη φορά στη θαλάσσια περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφα, στο Θρακικό Πέλαγος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Τουρκία στήνει μέρα με τη μέρα την επιχείρηση αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο από τη Ζουράφα έως το Καστελόριζο, που τόσο επιθυμεί βάσει των επεκτατικών βλέψεών της. Μάλιστα με μια σειρά προκλητικών ενεργειών τους, οι Τούρκοι επιδιώκουν να «στοχοποιήσουν» τις δύο αυτές περιοχές, οι οποίες επί της ουσίας, καθορίζουν την ελληνική κυριαρχία και οριοθετούν την ΑΟΖ.

Καθίσταται σαφέστατο ότι η Άγκυρα τεντώνει το σκοινί στο Αιγαίο, με απώτερο σκοπό, όπως ισχυρίζονται αρκετοί που γνωρίζουν, να διεκδικήσει στην συνέχεια συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων στο ΒΑ Αιγαίο. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο περιστατικό - πρόκληση στη θαλάσσια περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφα στο Θρακικό Πέλαγος, μεταξύ σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής και ελληνικού περιπολικού σκάφους από το Λιμεναρχείο της Αλεξανδρούπολης.

Την ώρα εκείνη, και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αλιέων η τουρκική ακταιωρός πλησίασε υπερβολικά το περιπολικό του Λιμενικού της Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα, πληθαίνουν ούτως ή άλλως οι διαμαρτυρίες των Ελλήνων ψαράδων της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης που αναφέρουν ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί τους ψαρεύουν κοντά στη βραχονησίδα, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, με τη συνδρομή της τουρκικής ακτοφυλακής. Μάλιστα υπάρχει και καταγγελία που θέλει να έχει δοθεί εντολή στα πλωτά περιπολικά του Σώματος να υποχωρήσουν από την περιοχή της Ζουράφας.

Κατόπιν των ανωτέρω, και δεδομένου ότι αυτές οι ενέργειες έρχονται να προστεθούν σε όλες τις ξεκάθαρες και απροκάλυπτες διχαστικές και προκλητικές ενέργειες που δρομολογούνται από την Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, ερωτάται ο Υπουργός :

1. Αληθεύουν τα ανωτέρω δημοσιεύματα για τα επεισόδια;

2. Έχετε ενημέρωση για τις καταγγελίες που κάνουν οι αλιείς για την ευρύτερη περιοχή και την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από Τούρκους ψαράδες με τις πλάτες της τουρκικής ακτοφυλακής και την ανοχή της ελληνικής πλευράς; Ποια ήταν η αντίδραση του Υπουργείου;

3. Αληθεύει ότι υπήρξε εντολή για υποχώρηση των Ελληνικών πλωτών περιπολικών του Λιμενικού Σώματος από την περιοχή της Ζουράφας; Αν αληθεύει, γιατί δόθηκε και από ποιόν;

4. Τι σκοπεύει να πράξει η ελληνική πλευρά ώστε να θωρακίσει τα ελληνικά όρια;

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ-Α’ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου