Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

«Καθυστερήσεις στις πληρωμές αποζημιώσεων για την ευλογιά αιγοπροβάτων» ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ


Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: «Καθυστερήσεις στις πληρωμές αποζημιώσεων για την ευλογιά αιγοπροβάτων»


Προγραμματισμένη για την Παρασκευή 21/02/2014 είναι να συζητηθεί η Επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής ‘Έβρου Μαρίνος Ουζουνίδης σχετικά με τις αποζημιώσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στους κτηνοτρόφους για την ευλογιά των αιγοπροβάτων.

Οι κτηνοτρόφοι του Ν. Έβρου και της Α.Μ.Θ. ανησυχούν αφενός για την καθυστέρηση της πληρωμής των αποζημιώσεων και αφετέρου για τα ποσά αποζημίωσης τα οποία φαίνεται να έχουν παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Καθυστερήσεις στις πληρωμές αποζημιώσεων για την ευλογιά αιγοπροβάτων»

Παρ’ όλες τις διαπιστώσεις και διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των αρμοδίων υπηρεσιών ότι η νόσος της ευλογιάς των αιγοπροβάτων βρίσκεται σε συνεχή ύφεση και θα έχει εξαλειφθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2014, το ίδιο το Υπουργείο είτε ανταποκρίνεται πλημμελώς είτε αθετεί τις υποχρεώσεις, τις οποίες έχει αναλάβει απέναντι στους πληγέντες από τη νόσο κτηνοτρόφους. Πιο συγκεκριμένα, τα προβλήματα των κτηνοτρόφων του Ν. Έβρου και της ΑΜΘ έγκεινται εν αρχή στην μεγάλη καθυστέρηση της πληρωμής των αποζημιώσεων για θανατωθέντα και εγκλεισθέντα ζώα, καθώς επίσης και στα πενιχρά ποσά αποζημίωσης για τις ανωτέρω κατηγορίες πληγέντων κοπαδιών αιγοπροβάτων.

Αναφορικά με την πληρωμή των αποζημιώσεων, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Παρασχούδη, Πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Θρακών «Αμνός», τουλάχιστον στον Νομό Έβρου έχουν πληρωθεί ελάχιστοι κτηνοτρόφοι και συγκεκριμένα όσοι θανάτωσαν ζώα μέχρι το Σεπτέμβριο. Το σύνολο των αιγοπροβάτων που έχουν θανατωθεί μετά την εξάπλωση της ευλογιάς ξεπερνά τα 17.000.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα αφορά στο ύψος των ενισχύσεων που προβλέπεται να δοθούν σε όσους θανάτωσαν ή κράτησαν τα ζώα τους σταβλισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε περιοχές που έχει κάνει την εμφάνισή της η νόσος της ευλογιάς. Σε συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στις 11/02/2014 διαπιστώθηκε παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα σε σχέση με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων των οποίων τα ζώα προσβλήθηκαν από τη νόσο της ευλογιάς.

Ενώ το Υπουργείο είχε δεσμευθεί να καταβάλει ως αποζημίωση για κάθε θανατωθέν ζώο το ποσό των 150 ευρώ, με προσαύξηση ποσοστού 20% για τα ζώα που εγκυμονούν και 50% για κάθε αντικατάσταση θανατωθέντος ζώου με νέο, καθώς και αποζημίωση ποσού 10 ευρώ ανά ζώο για τα έγκλειστα (ΦΕΚ 2701/2013 αρθρ. 3 παρ. 7), αντί αυτών η αποζημίωση μειώθηκε στο ποσό των 140 ευρώ για κάθε θανατωθέν ζώο μετά τη 1-1-2014, με προσαύξηση μόνο 10% για τα ζώα που εγκυμονούν και χωρίς καμία προσαύξηση αντικατάστασης, ενώ για όσα θανατώθηκαν πριν τη 1-1-2014 θα καταβληθεί μόνο το ποσό των 80 ευρώ.

Τις πρώτες ημέρες του μηνός Φεβρουαρίου κατατέθηκε στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων η αποζημίωση για τα έγκλειστα ζώα, η οποία ωστόσο ανέρχεται στο ποσό των 6,50 ευρώ ανά ζώο αντί του ποσού των 10 ευρώ που προβλεπόταν για τους κτηνοτρόφους του Έβρου από την Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθ. 3814/124910, και το οποίο ούτως ή άλλως εξαρχής δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές ανάγκες αποζημίωσης, καθώς όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι οι ζωοτροφές με τις οποίες σίτισαν τα ζώα για όλο το κρίσιμο χρονικό διάστημα κόστιζε πολύ περισσότερα χρήματα, ενώ το κόστος αγοράς ενός νέου αιγοπροβάτου είναι σημαντικά υψηλότερο.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Προτίθεστε να αποζημιώσετε τους κτηνοτρόφους με γνώμονα την πραγματική τους οικονομική ζημία εξαιτίας της ασθένειας, καθώς και τα αρχικώς συμφωνηθέντα με τους κτηνοτρόφους, δηλαδή να τους αποζημιώσετε με 150 ευρώ για κάθε θανατωθέν αιγοπρόβατο επιπλέον με τις νομίμως προβλεπόμενες προσαυξήσεις, και με 10 ευρώ το λιγότερο ανά ζώο για όσα είχαν παραμείνει έγκλειστα;

2. Για ποιο λόγο προβλέπεται μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης για όσα ζώα θανατώθηκαν μετά την 1-1-2014, ενώ η ζημία και για τους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα επλήγησαν πριν την ημερομηνία αυτή είναι εξαιρετικά υψηλή, και σε πολλές περιπτώσεις υψηλότερη;

Αθήνα, 17/02/2014

Ο Ερωτών Βουλευτής

Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου