Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

"Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών" ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ


ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών

Έχουμε φτάσει στο  σημείο, οι συνεπείς στις υποχρεώσεις  τους πολίτες να πληρώνουν πολύ περισσότερους  φόρους από αυτούς που πράγματι τους αναλογούν, επειδή κάποιοι άλλοι επιμένουν να φοροδιαφεύγουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να τους ελέγξουν. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με το νέο φόρο ακινήτων,  που ετοιμάζετε. Επειδή προβλέπεται , ότι το 30% των υπόχρεων δεν θα πληρώσουν, είτε γιατί  δεν μπορούν είτε γιατί φοροδιαφεύγουν, αυξάνονται υπέρμετρα οι συντελεστές, προκειμένου να  συγκεντρωθεί το ποσόν που έχετε προϋπολογίσει. Την ίδια στιγμή ο φόρος υπολογίζεται με αντικειμενικές αξίες που δεν έχουν πια καμιά σχέση με την πραγματικότητα, καθώς η αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει πλήρως. Αποτέλεσμα είναι να τιμωρούνται για άλλη μια φορά όσοι πολίτες κατάφεραν με διαφανή και φορολογημένα εισοδήματα, να αποκτήσουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο, που πίστευαν , ότι θα τους εξασφάλιζε κάποια παραπάνω έσοδα,  όταν βγουν στη σύνταξη.
Το κράτος αδυνατεί να βρει και να φορολογήσει αυτούς που  το κλέβουν, όσους δηλαδή – που  ενώ μπορούν – δεν πληρώνουν  φόρους και εισφορές. Η αδυναμία αυτή το οδηγεί σε πρωτότυπες «λύσεις»: το κράτος αποφασίζει να «κλέβει» το ίδιο τους νομοταγείς πολίτες. Η «κλοπή» αυτή παίρνει διάφορες μορφές. Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές είναι οι κατ’ ευφημισμόν αντικειμενικές αξίες που δεν είναι πια αντικειμενικές και δεν έχουν καμία σχέση με τις αγοραίες τιμές , που ισχύουν σήμερα. Οι αντικειμενικές αξίες δεν έχουν αλλάξει από τα προ κρίσης επίπεδα, κατά παράβαση του Ν.1882/1990 που επιβάλλει την αναθεώρησή τους ανά διετία και κατά παρέκκλιση του μνημονίου που συμφωνήσατε τον Μάρτιο του 2012, το οποίο προέβλεπε αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών τον Ιούνιο του 2012 , ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές που ισχύουν στην αγορά.

Επειδή, η πέρα από  κάθε λογική, ληστρική φορολόγηση των  ακινήτων που επιβάλλετε έχει οδηγήσει τη συντριπτική πλειονότητα των  ιδιοκτητών σε απόγνωση και δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Επειδή, λόγω της κρίσης υπήρξε δραματική μείωση της εμπορικής αξίας των ακινήτων με συνέπεια στις περισσότερες περιοχές και οι αντικειμενικές αξίες να υπερβαίνουν τις εμπορικές σε ποσοστό που μπορεί να φθάνει και το 50%.
Επειδή, με τις ισχύουσες  αντικειμενικές αξίες έχει πληγεί και από αυτόν τον παράγοντα ο κατασκευαστικός κλάδος. 

Ερωτάται ο  κ. Υπουργός: 

Γιατί ο επαναπροσδιορισμός και η σύγκλιση των αντικειμενικών και εμπορικών αξιών δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα;  

Τι σκοπεύετε να κάνετε με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, και πότε, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές οικονομικές συνθήκες που ισχύουν σήμερα, να αποκατασταθεί ένα στοιχειώδες αίσθημα δικαίου και να βοηθηθεί η επανεκκίνηση της αγοράς των ακινήτων;

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2013
                                                                                                                             
   Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου