Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ


Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ


Στις 15/10/2013, ο Βουλευτής Ν. Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μαρίνος Ουζουνίδης Μαρίνος, κατέθεσε ως αναφορά το έγγραφο των τεταρτοετών φοιτητών του τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με το οποίο εξέφραζαν την μεγάλη και δικαιολογημένη ανησυχία τους σχετικά με την έλλειψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο συγκεκριμένο πανεπιστημιακό τμήμα, οι οποίοι λειτουργούν ως επόπτες, και συνιστούν μια απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρακτικής τους άσκησης. 

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα στο Παιδαγωγικό τμήμα του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη δεν έχει αποσπαστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός, με αποτέλεσμα οι τεταρτοετείς φοιτητές να στερούνται την δυνατότητα να ολοκληρώσουν την πρακτική τους άσκηση, με απώτατη συνέπεια την αδυναμία τους να αποκτήσουν το πτυχίο τους και να εξέλθουν στην αγορά εργασίας. 

Στην από 14.11.2013 (Αριθ. Πρωτ. 172029/ΙΗ ΕΞ. 157112 εισ) απάντησή του ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αρβανιτόπουλος Κων/νος, έδειξε για ακόμη μια φορά την προκλητική του αδιαφορία για τα σοβαρότατα προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση.


Παρά το γεγονός ότι αναφέρεται ξεκάθαρα στην υποχρέωση του, η οποία πηγάζει από το νόμο (αρ. 6 παρ. 6 του Ν. 2740/1999, ΦΕΚ 186/τ.Α΄), να διενεργήσει αποσπάσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., με περισσή ψυχρότητα και αδιαφορία τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό για τη φετινή σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά, λόγω υποτιθέμενων πιεστικών αναγκών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίες επέβαλαν τον περιορισμό του αριθμού αποσπάσεων στα Α.Ε.Ι. 

Η υποκρισία, οι υπεκφυγές και η αποποίηση των ευθυνών του Υπουργείου Παιδείας και της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν έχουν τελειωμό. Ακούγεται πράγματι οξύμωρο για κάθε λογικά σκεπτόμενο πολίτη να αναφέρονται ως αντιστάθμισμα της ανικανότητας του Υπουργείου να αποσπάσει εκπαιδευτικούς στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι εξαιρετικά πιεστικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τη στιγμή που η ανικανότητα του Υπουργείου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του κλάδου αυτού είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Πως μπορεί να επικαλείται ο Υπουργός αυτή τη δικαιολογία, όταν οι ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού σε ορισμένα σχολεία του Έβρου έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων διδακτικών ωρών κάθε εβδομάδα; Πώς, τη στιγμή που οι εγκληματικές αυτές ελλείψεις έχουν οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων του Ν. Έβρου και Ν. Ροδόπης να προσφύγουν στους αρμοδίους Εισαγγελείς αναζητώντας ποινικές ευθύνες για την αδράνεια του Υπουργείου να καλύψει τα τεράστια εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία των περιοχών αυτών; Κάποια στιγμή το θέατρο του παραλόγου και της κοροϊδίας θα πρέπει να σταματήσει. 

Η θυσία της παιδείας των νέων Ελλήνων δεν μπορεί να συνεχιστεί στο βωμό της δυσβάσταχτης πολιτικής που μας επιβάλλουν οι δανειστές. Η Παιδεία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ομαλή επάνοδο της χώρας μας σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Είναι καιρός η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να ανταποκριθεί με θάρρος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαίδευση. 

Το συγκεκριμένο πρόβλημα των φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος είναι απαραίτητο να λυθεί το συντομότερο δυνατό, και όχι να καταφεύγει ο Υπουργός σε φανφαρολογίες και ανυπόστατες δικαιολογίες. Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράστασή μου προς όλους τους φοιτητές και να τονίσω ότι θα σταθώ στο πλευρό τους σε αυτόν το δύσκολο αγώνα που δίνουν για την ικανοποίηση των απόλυτα δικαίων αιτημάτων τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου