Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

" Άμεση αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του ΙΚΑ – ΟΑΕΕ" ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ


ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 3993/20.11.2013

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας 

Θέμα: Άμεση αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του ΙΚΑ – ΟΑΕΕ


Στη δίνη των ελλειμμάτων - και μάλιστα περισσότερο διογκωμένων σε σχέση με πέρυσι - θα εξακολουθήσουν να βυθίζονται ΙΚΑ και ΟΑΕΕ , όπως δείχνουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών των Ταμείων για το 2014. Το έλλειμμα στο ΙΚΑ προϋπολογίζεται σε 1,2 δις ευρώ για το 2014, ενώ του ΟΑΕΕ, θα φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ από 600 που ήταν πέρυσι. 
«Το έλλειμμα είναι το Νο 1 πρόβλημα. Η αγωνία μας κάθε μήνα να συγκεντρώσουμε το κονδύλι για την πληρωμή των συντάξεων μέσω ταμειακής διευκόλυνσης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εσωτερικό δανεισμό θα συνεχιστεί», τονίζει ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Κ. Παπαθανασίου και επισημαίνει: «Παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων, εμείς θα συνεχίσουμε να ζητάμε από την τρόικα να αυξήσει τις δόσεις σε 72 για τη ρύθμιση οφειλών. Ως τώρα δεν έχει συμφωνήσει. Από την πλευρά μας, δεν έχουμε προχωρήσει κανένα σχέδιο επεξεργασίας για μείωση των συντάξεων ούτε στα ειδικά ταμεία. Η κυβέρνηση έχει βάλει κόκκινη γραμμή σ’ αυτό το θέμα».
Λύσεις για την κάλυψη του δικού του ελλείμματος αναζητεί επειγόντως και ο ΟΑΕΕ.
«Με μειωμένη κρατική επιχορήγηση (800 εκατ. ευρώ για το 2014) και αρνητικές αποδόσεις από τη ρύθμιση οφειλών, το Ταμείο των Επαγγελματοβιοτεχνών θα έχει χρήματα για να καταβάλει συντάξεις ως τους πρώτους μήνες του 2014. Εκτός αν εγκρίνει η τρόικα έξτρα επιχορήγηση, όπως είχε συμβεί και πέρυσι. «Έχουμε υποβάλει προτάσεις για βελτίωση της εισπραξιμότητας. Δεν υπάρχει σενάριο για μείωση συντάξεων», έχει δηλώσει η διοικητής του ΟΑΕΕ Γ. Κωτίδου.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η ΓΣΕΒΕΕ έχουν καταθέσει προς το υπουργείο σας ολοκληρωμένη πρόταση για την κεφαλαιοποίηση των οφειλών των εμπόρων και λοιπών επαγγελματιών προς τον ΟΑΕΕ. Η πρόταση αφορά στην προστασία και επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ζητεί μεταξύ άλλων:
Καθιέρωση μίας «πραγματικής» κεφαλαιοποίησης των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. Η κεφαλαιοποίηση θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Από την κεφαλαιοποίηση και εφεξής, το ενιαίο κεφάλαιο παύει να διογκώνεται με επιπλέον πρόστιμα και προσαυξήσεις αλλά επιβαρύνεται μόνο με ένα συμβολικό επιτόκιο.
Υποχρέωση άμεσης επανέναρξης καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης σε αυτούς.
Ενεργοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους οφειλέτες (και τις οικογένειές τους) που μετέχουν στην κεφαλαιοποίηση, με άμεση θεώρηση των ατομικών ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας.
Κατά την συνταξιοδότηση, μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης εκ μέρους του ασφαλισμένου, η οποία δεν δημιουργεί ταμειακό έλλειμμα και λογιστικές απώλειες στον Οργανισμό. Η πρόταση στηρίζεται επάνω στην αρχή ότι ο ασφαλισμένος, ως συνταξιούχος, θα εισπράξει τελικά την αναλογία αυτών που έχει δώσει προς τον ΟΑΕΕ και αυτό που οφείλει θα συνυπολογιστεί στο τελικό ύψος της σύνταξης που θα του δοθεί.
Αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ, δεδομένου ότι ο ΟΑΕΕ είναι ταμείο αυτοαπασχολουμένων και οι εισφορές δεν είναι παρακρατούμενες όπως αυτές του  ΙΚΑ.






Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων των ταμείων και να μην θιγούν οι συντάξεις.

Αν θα ικανοποιήσετε το αίτημα για κεφαλαιοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ  για την προστασία των εντός της κρίσεως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική δυσπραγία και την κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους, για τις αρνητικές επιπτώσεις των οποίων, σε μεγάλο βαθμό, δεν ευθύνονται οι εκπρόσωποι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


Αθήνα, 20 Νοεμβρίου  2013 
                                                                                                                         
       Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου