Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

«Δυσβάστακτο το κόστος των βιβλίων Αγγλικής γλώσσας για τους μαθητές Λυκείου» ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ


Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Θέμα: «Δυσβάστακτο το κόστος των βιβλίων Αγγλικής γλώσσας για τους μαθητές Λυκείου»


Με την από 20/11/2013 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ουζουνίδης Μαρίνος, έθεσε στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο, το πρόβλημα του δυσβάστακτου κόστους των βιβλίων Αγγλικής γλώσσας για τους μαθητές Λυκείου. 

Εδώ και αρκετά χρόνια, τα βιβλία Αγγλικής γλώσσας του Γενικού Λυκείου δεν παρέχονται δωρεάν από το Κράτος με αποτέλεσμα στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς οι γονείς των μαθητών να ξοδεύουν ένα σημαντικό ποσό για την αγορά τους. Σοβαρό είναι το πρόβλημα και στην πόλη της Ορεστιάδας όπου οι οικογένειες των μαθητών, λόγω οικονομικών δυσπραγιών, αδυνατούν να αγοράσουν τα συγκεκριμένα βιβλία.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, ερωτάται ο κ. Υπουργός εάν σκοπεύει να δώσει λύση στο πρόβλημα, παρέχοντας δωρεάν βιβλία στις οικογένειες που αδυνατούν να τα αγοράσουν καθώς όλοι οι μαθητές έχουν δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Δυσβάσταχτο το κόστος των βιβλίων Αγγλικής γλώσσας για τους μαθητές Λυκείου»

Σύμφωνα με την με Αριθ. Πρωτ. 130161/Γ2/17-09-2013/ΥΠΑΙΘ Υπουργική Απόφαση του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εγκρίνονται και καθορίζονται τα ελεύθερα και προαιρετικά (βιβλία δεξιοτήτων, λεξικά, βιβλία γραμματικής κλπ.) βοηθήματα Αγγλικής Γλώσσας Γενικού Λυκείου, καθώς και οι τιμές πώλησής τους. Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, οι τιμές αυτές κυμαίνονται κατά μέσο όρο περί τα 25 ευρώ ανά βιβλίο, παρ’ όλα αυτά ορισμένα βιβλία κοστίζουν μέχρι και 41 ευρώ. Δυστυχώς, τα βιβλία αυτά δεν παρέχονται δωρεάν από το Κράτος στους μαθητές, οι οικογένειες των οποίων οφείλουν κάθε χρόνο να ξοδεύουν σημαντικά ποσά για την αγορά των συγκεκριμένων εγχειριδίων. Οι προβλέψεις αυτές, οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ εδώ και αρκετά χρόνια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι βρίσκονται σε αντίθεση με το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα δωρεάν παιδείας. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 16 Συντ. επιτάσσει: «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες της βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια».

Όπως καταλαβαίνει κανείς, τη σημερινή εποχή, όπου τα έξοδα της μέσης Ελληνικής οικογένειες αυξάνονται σε ανύποπτο χρόνο, ενώ σε αντίθεση τα έσοδα μειώνονται συνεχώς λόγω της δυσβάσταχτης οικονομικής πολιτικής που μας επιτάσσουν οι δανειστές,  υπάρχει πληθώρα περιπτώσεων συμπολιτών μας, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αγορά των συγκεκριμένων βιβλίων, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να μην έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν στο σχολείο την Αγγλική γλώσσα, μιας ζωτικής σημασίας δεξιότητα στα πλαίσια του σημερινού παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος. Και φυσικά εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των μαθημάτων που διδάσκονται στα κρατικά εκπαιδευτήρια, επομένως το λογικό συμπέρασμα είναι ότι η διδασκαλία του θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν.

Πιο συγκεκριμένα, σοβαρό πρόβλημα αγοράς των εγχειριδίων Αγγλικής Γλώσσας λόγω μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας αντιμετωπίζουν, όπως αναφέρουν σε έγγραφό τους (Αριθ. Πρωτ. 12/10-10-2013), οι γονείς των μαθητών Λυκείου της πόλης της Ορεστιάδας. Οι συγκεκριμένοι γονείς θέλοντας να προσφέρουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν ουσιώδεις και ολοκληρωμένες γνώσεις ζητούν να δοθεί μια λύση στο πρόβλημά τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Σκοπεύετε να προβείτε σε παροχή δωρεάν εγχειριδίων για οικογένειες μαθητών, οι οποίες αδυνατούν να αγοράσουν τα συγκεκριμένα βιβλία;
Προτίθεστε να μεταβάλλεται το ισχύον καθεστώς σχετικά με τη διδασκαλία και την παροχή εγχειριδίων για την Αγγλική Γλώσσα στο Γενικό Λύκειο, έτσι ώστε να παρέχονται αυτά δωρεάν σε όλους τους μαθητές; Έχετε στα πλάνα σας την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τη χρονιά 2014-2015, η οποία θα διασφαλίζει τη δωρεάν διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας στο Γενικό Λύκειο;
Σε κάθε περίπτωση, τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των μαθητών και των γονέων τους;

Αθήνα, 20/11/2013

Ο ερωτών Βουλευτής

Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου