Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ: ΕΡΜΑΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΛΙΓΩΡΙΑΣ ΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ


Σάββατο, 10 Μαΐου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΡΜΑΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΛΙΓΩΡΙΑΣ ΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

«ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΜΗ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΚΑΒΑΛΙΩΤΙΚΑ ΓΡΙ-ΓΡΙ»

«ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΚΟΠΑΔΙΑ ΨΑΡΙΩΝ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΔΙΧΤΥΑ»


Τα χρονίζοντα προβλήματα των αλιευτικών σκαφών μας στην Καβάλα, λόγω της εγκληματικής κρατικής αδιαφορίας, καταγγέλλει με Ερώτηση που καταθέτει στη Βουλή ο Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τον Συνδυασμό εθνικού σκοπού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.

Ειδικότερα, οι Καβαλιώτες ιδιοκτήτες αλιευτικών γρι – γρι, μέσω του «Αλιευτικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρι – Γρι Καβάλας» εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για την εγκατάλειψη τους από το ελληνικό κράτος και με επιστολή που κοινοποίησαν και στον Τέρενς Κουίκ, αντιπροτείνουν και μέτρα για το ζήτημα που αντιμετωπίζουν:

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ


ΘΕΜΑ: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ


Κύριοι Υπουργοί,

Άνευ περαιτέρω σχολίων σας παραθέτω την ακόλουθη αποκαλυπτική επιστολή του «Αλιευτικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρι – Γρι Καβάλας», έτσι όπως κοινοποιήθηκε στον προσωπικό μου λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και η οποία καταδεικνύει τα χρονίζοντα προβλήματα των αλιευτικών σκαφών, που εξακολουθούν να υπάρχουν, λόγω της εγκληματικής κρατικής ολιγωρίας.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ
ΑΓΡ. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ
ΓΡΙ – ΓΡΙ ΚΑΒΑΛΑΣ
«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 37 ΚΑΒΑΛΑ
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 5/30/4/2014
ΚΑΒΑΛΑ 30/4/14

ΠΡΟΣ
Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά

Κοινοποίηση:

Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ
ΔΗΜΑΡ
Ανεξάρτητοι Έλληνες



ΘΕΜΑ: Χρονίζοντα προβλήματα αλιευτικών σκαφών


Κύριοι,
Οι Καβαλιώτες ιδιοκτήτες αλιευτικών Γρι – γρι σας γνωστοποιούμε για άλλη μια φορά κάποια από τα προβλήματα μας, τα οποία θεωρούμε ότι εύκολα και χωρίς κανένα κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό μπορούν να λυθούν.

1. Κωδικοποίηση και απλοποίηση αλιευτικής νομοθεσίας.
Η υφιστάμενη είναι δαιδαλώδης και αναχρονιστική, αφού ισχύουν Νόμοι και Βασιλικά Διατάγματα του 1950.

2. Αποσυμφόρηση της θαλάσσιας περιοχής αλιείας με επέκταση της αλιευτικής δραστηριότητας στα διεθνή ύδατα των σκαφών, που δικαιούνται σχετικής αδείας.
Καθυστερούν οι ανανεώσεις των σχετικών αδειών σε σκάφη που έχουν υποβάλλει πλήρεις φακέλους. Αποτέλεσμα αυτού είναι να ψαρεύουν Τούρκοι ψαράδες έξω από την Θάσο και την Λήμνο, ενώ στα 6 μίλια συνωστίζονται όλα τα αλιευτικά εργαλεία (ανεμότρατες, Γρι – γρι, παράκτιοι, ερασιτέχνες), με αποτέλεσμα να μειώνονται από την υπεραλίευση τα αποθέματα στις ακτές μας.

3. Δεν έχουν εκδοθεί άδειες στα σκάφη μας για αλίευση πελαγικών – μεταναστευτικών ψαριών (τόνος).
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κοπάδια από αυτά τα ψάρια να καταλήγουν στα δίχτυα Τούρκων αλιέων, που παραμονεύουν στα διεθνή μας ύδατα με σκάφη 50 μέτρων και δίχτυα 1500 οργιών, ενώ ο εξοπλισμός των δικών μας Γρι – γρι (που είναι το 1/3 των Τουρκικών) μένει σε αχρηστία.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΝΙΟΣ ΙΩΑΝ.

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ ΔΗΜ.»

Κατόπιν τούτων σας ερωτώ κ.κ. Υπουργοί:


1. Προτίθεστε να δώσετε ΑΜΕΣΗ λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα των αλιευτικών σκαφών;

2. Γιατί καθυστερούν τόσο οι ανανεώσεις των σχετικών αδειών ελλήνων ιδιοκτητών σκαφών, που ενώ έχουν υποβάλει πλήρεις φακέλους, τους έχετε «στον πάγο»;

3. Πιο συγκεκριμένα, σκοπεύετε να προχωρήσετε σε κωδικοποίηση και απλοποίηση την αλιευτικής Νομοθεσίας; Είναι δυνατόν εν έτει 2014 να έχουμε ένα παλιωμένο, αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο για την Ελληνική Αλιεία… με Βασιλικά Διατάγματα από το 1950; Δεν νομίζετε ότι ήρθε η ώρα εκσυγχρονισμού για τον πολύ σημαντικό και πολύπαθο αυτό κλάδο, προστατεύοντας παράλληλα τα ελληνικά μας συμφέροντα και τερματίζοντας τις προκλητικές στάσεις των τούρκων αλιέων;

4. Αντιλαμβάνεστε κ.κ. Υπουργοί ότι με την αδιαφορία σας αυτή, έχετε καταδικάσει σε αχρηστία τα ελληνικά αλιευτικά σκάφη, «χαρίζοντας» τόνους ψαριών σε τούρκους αλιείς, που «κόβουν» παράνομα βόλτες, ακόμα και στα ύδατά μας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου