Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «REAL FM» ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟ



Δελτίο τύπου 30/05/2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «REAL FM» ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟ


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Κουίκ, καλημέρα.

Τ. ΚΟΥΙΚ: Κύριε Χατζηνικολάου, καλημέρα. Κύριε Μπογιόπουλε, καλημέρα.

Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα κ. Κουίκ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω, ρωτώντας κ. Κουίκ αν έχετε καταλήξει στις αιτίες της εκλογικής συρρίκνωσης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, από το 10% του Μαΐου στο 7,5% του Ιουνίου και τώρα στο 3,48% των ευρωεκλογών.

Τ. ΚΟΥΙΚ: Δεν υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο περιόδων, δεδομένου ότι μεταξύ του 10,5% και του 7,5% τότε του Μαΐου και του Ιουνίου, υπήρξαν άλλες αιτίες, οι οποίες πιο πολύ είχαν να κάνουν - αν θυμάστε - και με εκείνη τη συμπίεση που δεχόταν από τη ΝΔ κυρίως ο πληθυσμός μεγαλύτερης ηλικίας «ή με ψηφίζετε ή χάνετε τις συντάξεις». Τότε ήταν άλλα τα χαρακτηριστικά, τελείως διαφορετικά, σε ό,τι αφορά την πόλωση του παιχνιδιού.


Σε ότι αφορά τα τωρινά αποτελέσματα, στην πορεία από τότε μέχρι τώρα: Κάνουμε την καταγραφή για τα όποια διάφορα λάθη, έτσι όπως τα περιγράφουν και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά και οι βουλευτές που μαζευτήκαμε χθες και φαντάζομαι ότι η κριτική θα είναι ακόμα πιο έντονη όταν θα έχουμε το διευρυμένο Εθνικό Συμβούλιο.

Οι καταγραφές δείχνουν προς το παρόν διάφορα χαρακτηριστικά. Έχουν λεχθεί πολλά.

Έχει λεχθεί η αδυναμία του κομματικού μηχανισμού σε κεντρικό επίπεδο. Έχει λεχθεί η απειρία του μηχανισμού σε περιφερειακό επίπεδο. Έχει λεχθεί το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα...

Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρείτε ότι στα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να σας προβληματίσουν είναι και το σήμα που εκπέμπει το κόμμα όσον αφορά την πολιτική των συμμαχιών του; Και συμπληρωματικά, κατά τη δική σας γνώμη, προς ποια κατεύθυνση κινείται ή προς ποια κατεύθυνση θα έπρεπε να κινείται αυτή η πολιτική των συμμαχιών.

Τ. ΚΟΥΙΚ: Σωστό κ. Μπογιόπουλε. Δεν θα σας πω από πού θα έπρεπε, γιατί ως εκπρόσωπος του Κινήματος δεν θα ήθελα να έχω την προσωπική μου άποψη, μπορώ όμως να σας πω το τι είναι η άποψη η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή. Είναι ότι «ναι, δεν μπορούσαμε να βγάζουμε προς τα έξω την εικόνα ότι είμαστε η ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων μας, πέρα από εκείνους οι οποίοι προέρχονται από το λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, ήταν άνθρωποι της κεντροδεξιάς και κυρίως της καραμανλικής φύτρας».

Σε αυτούς (της Καραμανλικής φύτρας), ανήκω και εγώ.

Άρα οι περισσότεροι οι οποίοι ζητούν ότι θα πρέπει να αποκτήσουμε ένα πιο σαφές πολιτικό στίγμα, ναι, κινούνται προς αυτή την πλευρά, δηλαδή ότι πρέπει να βγάλουμε πιο πολύ εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι κοντά και σε εκείνη την ομάδα η οποία βράζει μέσα στη Νέα Δημοκρατία.

Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεδομένου ότι στις επόμενες εκλογές έχουν παγιωθεί οι πολιτικοί συσχετισμοί, μία πολιτική συμμαχιών, η οποία από τη μια μεριά θα βάζει τις διαχωριστικές γραμμές έτσι όπως τις προσδιορίσατε σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη άλλη μεριά οι ΑΝΕΛ είναι ένα κόμμα το οποίο θέλει να λέει ότι είναι και είναι με βάση τις διακηρύξεις του αντιμνημονιακό. Άρα λοιπόν στο πεδίο των γενικότερων συμμαχιών προς ποια κατεύθυνση; Κόμμα ανάδελφο;

Τ. ΚΟΥΙΚ: Θα συμφωνήσω σε αυτό το τελευταίο, ότι πραγματικά κάνουμε μια μοναχική πορεία, γιατί για παράδειγμα, στα εθνικά θέματα, εμφανιζόμαστε απολύτως μόνοι. Όπως στα θέματα Θράκης, σε θέματα Κύπρου και σε θέματα ονόματος Σκοπίων, ίσως ναι, πράγματι, να είμαστε απολύτως μόνοι μας.

Αλλά θα έλεγα ότι δεν είναι λογικό μέσα στην πολιτική πορεία ενός κόμματος, από τώρα εσύ να λες τι θα κάνεις μετεκλογικά και ποιες συμμαχίες θα κάνεις. Είναι καταστροφικό, να δίνεις την εντύπωση ότι εξαρτάσαι ή είσαι ουρά κάποιου, όταν επιθυμείς εσύ να είσαι αυτός που θα πάνε να κουμπώσουν γύρω σου οι άλλοι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Κουίκ πάντως οι ιδεολογίες δεν καταργήθηκαν. Ο διαχωρισμός μνημόνιο - αντιμνημόνιο δεν είναι επαρκής πολιτικά και ιδεολογικά για να καθορίσει τη θέση και τη στάση απέναντι στα πράγματα ενός πολιτικού σχηματισμού. Με αυτή την έννοια νομίζω ότι το ερώτημα είναι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ τι κόμμα είναι; Είναι κόμμα της κεντροδεξιάς; Είναι κόμμα της κεντροαριστεράς; Είναι κόμμα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας; Τι κόμμα είναι;

Τ. ΚΟΥΙΚ: Κύριε Χατζηνικολάου, καταρχήν δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να υπάρχουμε σε καμία περίπτωση. Αυτό σας το ξεκαθαρίζω. Αλλά κ. Χατζηνικολάου είναι θέμα 15 ημερών για να γίνει αυτό το διευρυμένο Εθνικό Συμβούλιο, όπου εκεί πράγματι θα κληθούμε να καθορίσουμε πλέον και το πολιτικό μας στίγμα.

Το διευρυμένο Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να σας πω ότι είναι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, είναι οι 42 υποψήφιοι των ευρωεκλογών που πάλεψαν, είναι οι πολιτευτές και οι Πρόεδροι των συντονιστικών. Όλοι μαζί, περίπου γύρω στους 300 ανθρώπους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μπορεί να τεθεί και θέμα ηγεσίας εκεί;

Τ. ΚΟΥΙΚ: Ο καθένας μπορεί να βάλει όποιο θέμα θέλει. Το ζήτημα είναι για παράδειγμα, ανεξάρτητα με την αποχώρηση χθες του κ. Καπερνάρου, ότι ουδείς από τους βουλευτές, κανένας δεν έθεσε τέτοιο θέμα, κανένας και σας το διαβεβαιώνω κατηγορηματικά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ρωτώ γιατί διάβασα διάφορα στον Τύπο, ορισμένοι μάλιστα έλεγαν ότι μπορεί να είστε εσείς μία λύση για την ηγεσία μετά τον κ. Καμμένο.

Τ. ΚΟΥΙΚ: Όχι, όχι, κύριε Χατζηνικολάου. Το έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα από την πλευρά μου. Εξάλλου έχω πει ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είναι στον τίτλο «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ». Δηλαδή είναι σήμα κατατεθέν, το trade mark, αυτά δεν αποκολλούνται.

Όποιος θέλει να θέσει το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο μπορεί να το κάνει, αλλά σας διαβεβαιώ ότι χθες δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από πλευράς των βουλευτών, ούτε προχθές στην σύσκεψη που κάναμε της Εκτελεστικής Επιτροπής. Κανένας δεν το έθεσε.

Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κουίκ επιτρέψτε μου αυτή την ερώτηση, εκτός από τον κ. Καπερνάρο, αλλά και από τον κ. Χαϊκάλη ακούστηκαν τοποθετήσεις σε σχέση με τις υποψηφιότητες τους, ακόμη και για εσωτερική υπονόμευση. Θεωρείτε ότι πρόκειται για τοποθετήσεις που προέρχονται από μια προσωπική πικρία ή ενδεχομένως για αιτιάσεις που μπορεί να έχουν και βάση;

Τ. ΚΟΥΙΚ: Όχι, όχι, είναι τελείως διαφορετική η τοποθέτηση του Παύλου Χαϊκάλη από εκείνη που έκανε ο Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος πρέπει να σας πω, ότι στη παραίτησή του δεν είχε μέσα κάποιο πολιτικό αίτημα. Δηλαδή ήταν, όπως το έβγαλε από μέσα του, η πίκρα του ότι δεν στηρίχθηκε στις εκλογές, όπως και όσο θα ήθελε να στηριχθεί, παρουσιάζοντας διάφορα χαρτιά που είχε τυπώσει από το διαδίκτυο.

Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι σε μια προκαθορισμένη παρουσίαση βιβλίου του κ. Γιαννέλλη, του Διευθυντή του γραφείου του κ. Καμμένου στη Βουλή, είχε προκαθοριστεί από τον Δεκέμβριο μήνα ότι θα ήταν εκεί και ο κύριος Πολύδωρας. «Και γιατί να είναι εκεί ο κ. Πολύδωρας με τον κ. Καμμένο όταν ο κ. Πολύδωρας στήριζε τον Νικήτα Κακλαμάνη», μας είπε ο Βασίλης Καπερνάρος!

Αυτές ήταν οι θέσεις που του έβγαιναν χθες. Πολιτική θέση δεν βγήκε. Δεν καταλάβαμε πολιτικά, πολιτικά εννοώ, γιατί έφυγε ο Βασίλης.

Από την άλλη πλευρά ο Παύλος Χαϊκάλης δεν έκανε ιδιαίτερη γκρίνια ότι δεν είχε στήριξη και μάλιστα του διευκρινίστηκε από την πλευρά, τη δική μου τουλάχιστον, ότι και αν έπεσε όπως είπε, ένα τηλέφωνο από το γραφείο του Κουίκ για παράδειγμα, ότι «ψηφίστε Κουμουτσάκο», αυτό μπορεί να είναι και μια προβοκάτσια.

Ξέρουμε πολύ καλά πως δουλεύει το σύστημα, πάρα πολύ καλά πως δουλεύει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα ένα τελευταίο ερώτημα τελευταίο ερώτημα για να κλείσουμε…

Τ. ΚΟΥΙΚ: Αλλά πάντως, ο Παύλος πιο πολύ έθεσε το θέμα ότι πρέπει να κάνουμε ανοίγματα σε εκείνους οι οποίοι στο παρελθόν είχαν δείξει τη διάθεση να συνεργαστούν μαζί μας όπως π.χ. η περίπτωση του Νικολόπουλου, όπως θα μπορούσε να είναι και η περίπτωση του Πολύδωρα...

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Παρότι είχαν ψηφίσει μνημόνια.

Τ. ΚΟΥΙΚ: Ακριβώς αυτό είπε ο Πάνος Καμμένος, ότι υπάρχει η δέσμευση από το Συνέδριο ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε, για αυτό είπαμε μήπως το Εθνικό Συμβούλιο και στη συνέχεια το Συνέδριο…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Άρει τη δέσμευση αυτή…

Τ. ΚΟΥΙΚ: Άρει τη δέσμευση, ναι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μου κάτι, στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα συζητήσετε; Θα είστε πιθανά μέσα στη πλειοψηφία, την προεδρική πλειοψηφία της Βουλής;

Τ. ΚΟΥΙΚ: Συγγνώμη, δεν κατάλαβα την ερώτηση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ερώτηση είναι σαφής: Αν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα μετάσχουν σε προεδρική πλειοψηφία, σε εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή.

Τ. ΚΟΥΙΚ: Δεν νομίζετε ότι θα πρέπει να δούμε και ποιος θα είναι υποψήφιος πρόεδρος;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό ερωτώ. Επομένως, είστε ανοικτοί.

Τ. ΚΟΥΙΚ: Εξαρτάται ποιος είναι. Αυτό έχει μεγάλη σημασία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αυτό λέω. Επομένως αν το πρόσωπο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όποιο και να είναι το πρόσωπο δεν συναινώ. Εσείς δεν το λέτε αυτό. Το λέτε;

Τ. ΚΟΥΙΚ: Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι δεν θα επαναλάβουμε - και αυτό είναι σαφές από την πλευρά μας και για αυτό λέω ότι μπαίνουμε στη συζήτηση - το λάθος που έκανε ο Σαμαράς το 1994, όπου δεν θέλησε να συναινέσει στο να γκρεμιστεί η κυβέρνηση Παπανδρέου (Σ.Σ. Εκλογή Στεφανόπουλου και υπερψήφιση από ΠΟΛΑΝ του Α. Σαμαρά).

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι θα πει αυτό τώρα; Αυτός είναι γρίφος πολιτικός. Αν το πρόσωπο σας ικανοποιεί που θα προταθεί θα το ψηφίσετε;

Τ. ΚΟΥΙΚ: Σας λέω στην συζήτηση θα μπούμε, σας το έχω πει από την πρώτη στιγμή αλλά από εκεί και πέρα δεν θα συναινέσουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η κυβέρνηση.

Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, δεν θα βαρύνει το πρόσωπο λέτε;

Τ. ΚΟΥΙΚ: Ακριβώς.

Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμα και εάν το πρόσωπο αυτό θα μπορούσε να είναι συμπαθές προς την παράταξη σας;

Τ. ΚΟΥΙΚ: Θα έλεγα να αφήσουμε να έρθει η εποχή εκείνη, να δούμε και εμείς πόσο ακόμα θα έχουμε μεγαλώσει, γιατί μετά το Εθνικό Συνέδριο νομίζω ότι θα έχουμε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα να πούμε. Ξέρετε δεν είναι ότι φεύγει ένας. Όταν φεύγει ένας μένει ένα κενό και έρχονται και άλλοι

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν παίρνετε καθαρή θέση, προφανώς θέλετε να δείτε και στο θέμα αυτό τι θα πει το Συνέδριό σας.

Τ. ΚΟΥΙΚ: Σας ευχαριστώ που με διευκολύνετε με τη σκέψη σας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το κατάλαβα. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου