Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

«Αίτηση συνταξιοδότησης γήρατος - αναπηρίας Ι.Κ.Α.» ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ


Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Αίτηση συνταξιοδότησης γήρατος - αναπηρίας Ι.Κ.Α.»


Με την από 18/03/2014 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ουζουνίδης Μαρίνος, κατέθεσε ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα της αίτησης συνταξιοδότησης γήρατος - αναπηρίας ΙΚΑ, στον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και στον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στη διαδικασία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης αλλά και στην πορεία εξέλιξής της καθώς οι πιο πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να ενημερώνονται ηλεκτρονικά από το Ι.Κ.Α.

Σοβαρότατο είναι και το πρόβλημα των χρόνια πασχόντων και αναπήρων που δικαιούνται αναπηρικές συντάξεις αλλά το κράτος τις θέτει υπό αμφισβήτηση δημιουργώντας διάφορες δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί εάν προτίθενται να προωθήσουν στο Ι.Κ.Α. το δίκαιο αίτημα των πολιτών ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται μέσω ταχυδρομικής αλληλογραφίας για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αίτηση συνταξιοδότησής τους. Επίσης, ερωτώνται για τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης για την πιστοποίηση αναπηρίας και τη χορήγηση σύνταξης και επιδομάτων αποκαθιστώντας τη δικαιοσύνη ως προς αυτούς τους ανθρώπους.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας

ΘΕΜΑ: «Αίτηση συνταξιοδότησης γήρατος – αναπηρίας ΙΚΑ»

Κύριοι Υπουργοί,

Έπειτα από συναντήσεις μου με φορείς και απλούς πολίτες του Ν. Έβρου, έγινα δέκτης αρκετών παραπόνων σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης σύνταξης γήρατος και αναπηρίας σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, οι οποίοι πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Αρχικά, το πρόβλημα εντοπίζεται στη διαδικασία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης προς το αρμόδιο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Έπειτα και από την υποβολή της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν εικόνα για την πορεία εξέλιξης της αίτησής τους. Οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας αδυνατούν να χειρίζονται σε ικανοποιητικό βαθμό κάποιον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ πολύ δεν διαθέτουν καν ηλεκτρονικά μέσα για την σχετική τους ενημέρωση από το ΙΚΑ. Πρόταση πολλών απλών ανθρώπων είναι το ΙΚΑ να αποστέλλει εγγράφως μέσω ταχυδρομείου ενημέρωση προς τους αιτούντες, έτσι ώστε να γνωρίζουν και αυτή κάθε στάδιο εξέλιξης της αίτησής τους.

Περαιτέρω, σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζουν χρόνια πάσχοντες και ανάπηροι, οι οποίοι δικαιούνται αναπηρικές συντάξεις. Το πρόβλημα έγκειται εξ αρχής στην κωλυσιεργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), καθώς η αναμονή για εξέταση είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων πολύμηνη, ενώ και τα παράβολα που καταβάλλουν οι ενδιαφερόμενο για εξέταση, ένσταση και επιδείνωση είναι υπέρμετρα.

Περαιτέρω, σοβαρό πλήγμα στην πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στη διαδικασία για χορήγηση αναπηρικής σύνταξης και επιδομάτων δημιουργεί η μεγάλη περικοπή των ποσοστών αναπηρίας. Ενδεικτικά, 59χρονη καρκινοπαθής με ολική μαστεκτομή, ενώ επί 4,5 χρόνια έπαιρνε ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%, αυτή τη φορά της έδωσαν ποσοστό 40%.

Αυτές οι στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες δημιουργούν αμφιβολίες ως προς τις παροχές του κράτους προς ευαίσθητους κοινωνικά και οικονομικά πολίτες, και θέτουν υπό αμφισβήτηση το Κράτος δικαίου.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κκ Υπουργοί:

1. Προτίθεστε να προωθήσετε στο ΙΚΑ το δίκαιο αίτημα των πολιτών για παροχή ενδελεχούς ενημέρωσης μέσω ταχυδρομικής αλληλογραφίας σε όλους τους ενδιαφερόμενους, έτσι ώστε αυτοί να γνωρίζουν κάθε στιγμή σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αίτηση συνταξιοδότησής τους;

2. Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των κριτηρίων πιστοποίησης αναπηρίας για την χορήγηση αναπηρικής σύνταξης και επιδομάτων;

3. Θεωρείται σκόπιμο να γίνεται μια τόσο μεγάλη μείωση στα ποσοστά αναπηρίας πολιτών, οι οποίοι αποδεδειγμένα από προηγούμενες εξετάσεις δικαιούνται συνταξιοδοτικά δικαιώματα αναπηρίας, με αποτέλεσμα αυτοί να βρίσκονται ξαφνικά σε πλήρη αδυναμία κάλυψης των ιατροφαρμακευτικών αλλά και των βιοτικών τους αναγκών;

4. Πως σκοπεύετε να αποκαταστήσετε τη δικαιοσύνη ως προς αυτούς τους ανθρώπους;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου