Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

«Υπερβολικές παρακρατήσεις στην πληρωμή της εξόφλησης της Ενιαίας Ενίσχυσης των αγροτών για το έτος 2013» ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ


Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: «Υπερβολικές παρακρατήσεις στην πληρωμή της εξόφλησης της Ενιαίας Ενίσχυσης των αγροτών για το έτος 2013»


Με την από 08/01/2014 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ουζουνίδης Μαρίνος, κατέθεσε το πρόβλημα των υπερβολικών παρακρατήσεων στην πληρωμή της εξόφλησης της Ενιαίας Ενίσχυσης των αγροτών για το έτος 2013 στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Παράλογη κρίνεται η παρακράτηση σημαντικού ποσού από την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2013 για τους αγρότες, η οποία μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες δικαιούχων αφορά το 10% του συνόλου των χρημάτων για κάθε αγρότη.

Επιπλέον, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία για το αγροτικό δυναμικό της χώρας μας, έρχονται να προστεθούν και οι αυξήσεις στις εισφορές προς τον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται όλο και περισσότερο οικονομικά οι παραγωγοί, την ώρα που τα αγροτικά τους εισοδήματα ολοένα μειώνονται.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της ερώτησης:

Προς κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Υπερβολικές παρακρατήσεις στην πληρωμή της εξόφλησης της Ενιαίας Ενίσχυσης των αγροτών για το έτος 2013»

Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις και η αγανάκτηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων αγροτών για την προκλητική παρακράτηση σημαντικότατων ποσών από την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης για το έτος 2013. Τη στιγμή που ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσαυτάρης, με αφορμή την καταβολή του υπολοίπου 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης στις 19 Δεκεμβρίου 2013 δήλωνε ότι «σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και συγκυρία εξασφαλίζουμε τη ρευστότητα για την ομαλή παραγωγική διαδικασία των αγροτών και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι, ο τομέας της γεωργίας είναι πραγματικός πυλώνας στήριξης της προσπάθειας ανάταξης της ελληνικής οικονομίας», η πραγματικότητα διαφαίνεται διαφορετική και εξαιρετικά δυσμενής για το αγροτικό δυναμικό της χώρας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των δικαιούχων αγροτών, από την καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2013 παρακρατήθηκε περί το 10% του συνόλου των χρημάτων της επιδότησης που προέκυψε για τον κάθε ένα αγρότη.

Ωστόσο, με βάση τον Κανονισμό 1782/2003 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος περιλαμβάνει τις κύριες ρυθμίσεις της ισχύουσας ΚΑΠ, προβλέπεται ότι η καταβολή της άμεσης ενίσχυσης από τις αρμόδιες εθνικές αρχές στους δικαιούχους αγρότες θα πρέπει να γίνεται στο ακέραιο (Άρθρο 28). Μάλιστα, στόχος της εξ ακεραίου καταβολής της ενίσχυσης είναι η εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού επιπέδου ζωής για τη γεωργική κοινότητα (Προοίμιο 2 και 21 Κανονισμού). Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 42 του ιδίου Κανονισμού, κάθε κράτος-μέλος έχει τη δυνατότητα παρακράτησης έως 3% του συνολικού αριθμού ατομικών δικαιωμάτων το ανώτερο για τη σύσταση Εθνικού Αποθέματος, με την Ελλάδα να έχει αποφασίσει την παρακράτηση του 2% των δικαιωμάτων κάθε παραγωγού με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 422/07.04.2006).

Με βάση τα ανωτέρω κρίνεται παράλογη και καταχρηστική η παρακράτηση του 10% των χρημάτων της άμεσης ενιαίας ενίσχυσης, τα οποία δικαιούνταν οι παραγωγοί για το έτος 2013.

Οι επιβαρύνσεις αυτές επιβάλλονται σε μια εποχή που η αγροτική παραγωγή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, σε μια εποχή που τα χρήματα των άμεσων ενισχύσεων βάσει της ισχύουσας ΚΑΠ έχουν σημαντικά μειωθεί από το 2003 μέχρι και το 2012, ενώ παράλληλα η καταβολή στο ακέραιο των άμεσων ενισχύσεων κρίνεται απαραίτητη για τους αγρότες έτσι ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν τα αναγκαία εφόδια για τη συνέχιση της αγροτικής τους δραστηριότητας.

Τέλος, οι Έλληνες αγρότες καταγγέλλουν και τις «εν ψυχρώ» αυξήσεις στις εισφορές τους προς τον ΕΛΓΑ, οι οποίες τη φετινή χρονιά αυξήθηκαν κατά 100% (για παράδειγμα ενώ το 2012 η εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ ανερχόταν στα 1000 Ευρώ, το 2013 αυξήθηκε στα 2000 Ευρώ). Είναι αδιανόητο οι παραγωγοί να δέχονται τέτοια σφοδρά οικονομικά πλήγματα, την ώρα που τα αγροτικά τους εισοδήματα ολοένα και μειώνονται.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Αληθεύει το γεγονός ότι από την καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2013 παρακρατήθηκε το 10% των χρημάτων που αναλογούσαν στον κάθε δικαιούχο; Αν ναι, με βάση ποια διάταξη νόμου ή υπουργική απόφαση συνέβη αυτό;

2. Πως σκοπεύετε να σταματήσετε την υπερβολική αυτή παρακράτηση και να επιστρέψετε στους δικαιούχους αγρότες τα χρήματα που τους έχουν ήδη παρακρατηθεί;

3. Κρίνετε ορθή την απόφαση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΕΛΓΑ σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους αγρότες;

4. Σκοπεύετε να μειώσετε από το νέο έτος τις εισφορές αυτές, ώστε να ελαφρυνθούν οικονομικά οι παραγωγοί;

Αθήνα, 08-01-2014

Ο ερωτών Βουλευτής

Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου