Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

"Ο μύθος της ανάκαμψης "ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ


ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 5303/10.01.2014

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών


Θέμα: Ο μύθος της ανάκαμψης


Το 2014 το θεωρείτε έτος κομβικό. Η κυβέρνηση υποστηρίζει , ότι θα είναι η χρονιά που θα έρθει η ανάκαμψη, η χώρα θα γίνεται «κανονική», στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομίας.

Με τους πλέον επωφελείς όρους δανεισμού, το χρέος της χώρας τρέχει με 2,5% , ενώ το ΑΕΠ φέρει αρνητικό πρόσημο ή στην καλύτερη περίπτωση υπολογίζεται στο 0,6% για το 2014. Ακόμη και χωρίς πληρωμές χρεολυσίων που έχουν μετατεθεί για το 2025, οι πληρωμές για τόκους συνεχίζονται στο ύψος του 6% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ για φέτος θα είναι 0,6-6=-5,4%, δηλαδή συνέχιση της ύφεσης και της ανεργίας, επιβολή πρόσθετων φόρων προς εξασφάλιση πρόσθετων εσόδων.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ενόσω το χρέος της χώρας αναπτύσσεται με ρυθμούς ταχύτερους του ΑΕΠ, αυτό χαρακτηρίζεται υγεία ή παθογένεια;

Τι σημαίνει ο λεονταρισμός σας, ότι το 2014 η χώρα «θα βγει στις αγορές»;

Πρώτον, δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές αφού διαθέτει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέχρι το 2022. Δεύτερον, ήδη βγαίνει προ πολλού στις αγορές για να δανειστεί ποσά για τη συμπλήρωση των εσόδων της. Τρίτον, εάν βγει για μεγαλύτερα ποσά, γιατί άραγε να ελπίζει ότι θα δανεισθεί με καλύτερους όρους απ’ ότι οικονομίες-μεγαθήρια (βλ. Ρωσία), οι οποίες πληρώνουν γι’ αυτό όχι λιγότερο από 12%;

Η κυβέρνηση ομνύει στη λιτότητα. Τα αποτελέσματά της είναι ευρέως γνωστά: αύξηση αντί μείωσης του χρέους, κατάρρευση της εθνικής παραγωγής, κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, διευρυμένη φτώχεια και εξαθλίωση, διάλυση του εθνικού συστήματος Υγείας και Παιδείας, απότομη αύξηση των αυτοκτονιών, μαζική μετανάστευση του καλά εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού.

Πόσο «κανονική» μπορεί να είναι μια χώρα που διατηρείται σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», και με τα μέτρα που υιοθετεί και εφαρμόζει, επιδεινώνει την ήδη τραγική κατάστασή της;



Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2014

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου