Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

"Δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις και τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής " ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ


ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 5324/13.01.2014

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών


Θέμα: Δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις και τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής


Τα επίσημα στοιχεία, που ανακοινώνει και η Eurostat, δείχνουν εκτόξευση της ανεργίας στο 28%, δραματική αύξηση της φορολογίας εισοδήματος και ακινήτων, συρρίκνωση των εισοδημάτων κατά 35%, και κυρίως αβεβαιότητα για το αύριο. Αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής που βιώνουν τα νοικοκυριά – και δεν έχουν μόνο τη σφραγίδα των δανειστών, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι ελληνικής έμπνευσης. Χαρακτηριστικό το μέτρο της αύξησης φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, που με βάση τα αποτελέσματα της εφαρμογής του, αυτό που πέτυχε είναι η καταδίκη των νοικοκυριών στο κρύο και την αιθαλομίχλη, και η μείωση των εσόδων του Δημοσίου. Παρόμοια μέτρα αυξάνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια σε μια πολιτική που είναι καταστροφική και επώδυνη. Ο επιχειρηματικός τομέας έχει πληρώσει τη συγκεκριμένη πολιτική με χιλιάδες λουκέτα, που εκτόξευσαν την ανεργία στα ύψη, ενώ όσες επιχειρήσεις κατάφεραν μέχρι τώρα να μην κλείσουν, κινούνται μέσα στην αβεβαιότητα, αδυνατώντας να κάνουν τον στοιχειώδη προγραμματισμό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ο πρωθυπουργός δείχνει πραγματικά μια συνέπεια στην υποστήριξη της μνημονιακής πολιτικής, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που εξέφραζε πριν τις εκλογές. Θεωρεί πλέον «φυσιολογική χώρα» την Ελλάδα παρότι το κοινωνικό σώμα βιώνει τις δραματικές επιπτώσεις ως τραγωδία. Εκτόξευση της ανεργίας πέρα από κάθε ιστορικό προηγούμενο για δυτική χώρα, μειώσεις αποδοχών επίσης άνευ προηγουμένου, διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, περικοπές στο κοινωνικό κράτος με δραματικές συνέπειες στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, διαρκώς διευρυνόμενη φτώχεια, εντεινόμενη εξαθλίωση. Το δημόσιο χρέος, παρά τα δύο κουρέματα, είναι στο 175% του ΑΕΠ και μη βιώσιμο, γι’ αυτό και απαιτούνται νέες παρεμβάσεις.

Το 2013, μας λέτε, πήγε καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν και το ίδιο θα γίνει και με το 2014.

Πως γίνεται να πανηγυρίζετε βαφτίζοντας την καταστροφή επιτυχία;

Ως «μεγάλο επίτευγμα» του 2013 παρουσιάζεται η πραγματοποίηση «πρωτογενούς πλεονάσματος» ύψους 2,9 δις ευρώ. Παρασιωπάται , ότι μόνον για πληρωμή τόκων του χρέους, χωρίς χρεολύσια, των οποίων η πληρωμή έχει ανασταλεί μέχρι το 2025, απαιτήθηκαν 6,1 δις ευρώ για το 2013 και άλλα 6,15 δις απαιτούνται για το 2014.

Τι είναι το «πλεόνασμα» παρά στην ουσία ετήσιο έλλειμμα 3,2 δις και που θα καλυφθεί με πρόσθετους φόρους;

Μπορεί το «πλεόνασμα» να ανακουφίζει τους δανειστές, αλλά σε τι ωφελεί τους εργαζόμενους κι όταν προμηνύει μεγαλύτερη συμπίεση των εισοδημάτων τους και περαιτέρω εκτίναξη της ανεργίας;

Πως μας λέτε ότι οι θυσίες των Ελλήνων αποδίδουν, όταν δεν υπάρχει τίποτα ορατό;



Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2014

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου