Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ Ν. ΕΒΡΟΥ


Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ Ν. ΕΒΡΟΥ



Με το από 17.01.2014 (Αριθ. Πρωτ. 450/17.01.2014) έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έδωσε απάντηση στην κοινή ερώτηση των βουλευτών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Ουζουνίδη Μαρίνου και Γιοβανόπουλου Κωνσταντίνου, σχετικά με την κατανομή των αγροτικών άμεσων ενισχύσεων και των αγροτικών αποζημιώσεων στο Νομό Έβρου.

Αναφορικά με την κατανομή των αποζημιώσεων σε αγρότες της Π.Ε. Έβρου για ζημιές στις καλλιέργειες τους, οι οποίες προκλήθηκαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια, αναφέρονται λεπτομερώς και αναλυτικά οι αναγγελίες ζημιών των τελευταίων τριών ετών, οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί καθώς και οι αποζημιώσεις που έχουν ήδη δοθεί ή πρόκειται να δοθούν έπειτα από την ολοκλήρωση των σχετικών εκτιμήσεων. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και προϊόντα από την πλημμύρα στην Κοινότητα Ορμενίου του Δήμου Ορεστιάδας το Φεβρουάριο του 2012, ο Αναπληρωτής Υπουργός χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι αποζημιώσεις για ζημιές καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ έχουν καταβληθεί, ενώ για την καταβολή των αποζημιώσεων για ζημιές καλυπτόμενες από το Πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων αναμένεται η έγκριση από την Ε.Ε.

Γενικότερα, όσον αφορά ζημιές στην Π.Ε. Έβρου τα έτη 2010, 2011 και 2012 οι οποίες εντάσσονται σε προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (αρμοδιότητας ΠΣΕΑ) αναφέρονται τα εξής:

1. ΕΤΗΣΙΟ 2010: Το πρόγραμμα αποζημιώσεων εγκρίθηκε τον Ιούνιο 2013, ενώ ο διοικητικός έλεγχος των δηλώσεων και η καταγραφή των πορισμάτων θα ξεκινήσει περί τα τέλη Ιανουαρίου 2014 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η καταβολή αποζημιώσεων.

2. ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ 2011: Το πρόγραμμα εγκρίθηκε την Άνοιξη του 2013 και η καταβολή των αποζημιώσεων θα ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου 2014 έπειτα από την καταγραφή και κοινοποίηση των πορισμάτων.

3. ΖΗΜΙΕΣ 2012: Για της ζημιές από την πλημμύρα του 2012, όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω αναμένεται η έγκριση από την Ε.Ε., ενώ οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μετά και το πέρας της εκτιμητικής διαδικασίας.

Όπως είναι χαρακτηριστικό και από την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού, ενώ οι αποζημιώσεις για ζημιές ΕΛΓΑ καταβάλλονται όπως φαίνεται εμπρόθεσμα δεν αναφέρεται πουθενά το ύψος τους και εάν καλύπτουν πράγματι την αληθινή ζημιά των παραγωγών. Αντιθέτως, η καταβολή των αποζημιώσεων για ζημιές που εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων (οι οποίες αποτελούν και την πλειοψηφία) καθυστερεί χαρακτηριστικά γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια στον αγροτικό κόσμο σχετικά με το κατά πόσο θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις ζημιές που έχουν ήδη υποστεί και πιθανώς θα υποστούν στο μέλλον, και οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την συνέχιση της αγροτικής τους εκμετάλλευσης.

Τέλος, αναφορικά με το καθεστώς άμεσων αγροτικών ενισχύσεων, τονίζεται ότι η αξία των δικαιωμάτων που χορηγήθηκαν ποικίλει μεταξύ των Π.Ε. της ελληνικής επικράτειας, αλλά και μεταξύ των παραγωγών της ίδιας Π.Ε. ανάλογα με την έκταση που δήλωσε ο κάτοχος στην γεωργική του εκμετάλλευση κατά την περίοδο αναφοράς. Για την αύξηση των δικαιωμάτων αυτών απαιτείται είτε μεταβίβαση τους από δικαιούχο δικαιωμάτων άμεσης ενίσχυσης από το έτος 2007, είτε χορήγηση νέων δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα.

Παρ’ όλες ωστόσο τις πληροφορίες που δίδονται το γεγονός είναι ότι από το 2009 μέχρι σήμερα στην πλειοψηφία των νέων αγροτοκτηνοτρόφων δεν καταβλήθηκαν δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα, γεγονός που προκαλεί μια μεγάλη οικονομική απώλεια για τον αγροτικό πληθυσμό σε μια περίοδο δεινής κρίσης.

Επιπρόσθετα, δημιουργεί και ένα νέο πρόβλημα, διότι οι αγρότες που δεν απέκτησαν δικαιώματα κατά το 2013, σύμφωνα με τις προβλέψεις την νέας Προγραμματικής Περιόδου, θα μείνουν εκτός των άμεσων ενισχύσεων και δεν θα μπορέσουν να πάρουν καμία επιδότηση για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, σε αυτά τα σοβαρότατα προβλήματα απέφυγε τεχνηέντως να απαντήσει ο κύριος Χαρακόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου