Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

"Έξοδος στις αγορές και η ιστορία του πραγματικού πλεονάσματος" ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ


ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων
 
 
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 5184/07.01.2014

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Έξοδος στις αγορές και η ιστορία του πραγματικού πλεονάσματος



Η κυβέρνηση δηλώνει , ότι πραγματοποιεί πρωτογενές πλεόνασμα και ότι μ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα έχουμε ανάγκη τις διασώσεις, τις δόσεις, την οικονομική στήριξη από τους εταίρους μας, ότι έτσι θα μπορέσουμε να βγούμε μόνοι μας στις αγορές από φέτος. Όμως το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πλασματικό , διότι δεν υπολογίζουν το ότι το κράτος αναβάλλει τις υποχρεώσεις του, δηλαδή δεν καταβάλλει τις οφειλές του προς τους ιδιώτες. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο: όποιος δεν πληρώνει τα χρεωστούμενά του έχει πλεόνασμα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


Εάν το πλεόνασμα ήταν αληθινό , αυτό θα σήμαινε περαιτέρω αφαίρεση πόρων από την οικονομία υπέρ του κράτους. Η κυβέρνηση όμως ισχυρίζεται , ότι θα χρησιμοποιήσει το 70% του πλεονάσματος για την τόνωση της οικονομίας και την ενίσχυση των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Όμως παράλληλα διαβεβαιώνει , ότι θα το χρησιμοποιήσει για να πληρώσει τα χρέη ώστε να μην έχουμε ανάγκη από διασώσεις.

Που τελικά θα χρησιμοποιηθεί αυτό το «πλεόνασμα»;

Για να τονωθεί η οικονομία;

Για να ενισχυθούν οι ασθενέστερες τάξεις ή να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών;

Αν υποθέσουμε, ότι η χώρα μας έχει πλεόνασμα και βγει στις αγορές, μπορεί να δανειστεί με λιγότερο από 12% όταν αυτή τη στιγμή 12% είναι ο τόκος που πληρώνουν οι μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες (Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία); Είναι αδύνατον η Ελλάδα να επιτύχει επιτόκια μικρότερα του 12%. Αλλά για να μπορεί να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, θα πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι ανώτερος του 12% ώστε να μπορεί να πληρώνει 12% στους δανειστές. Πράγμα το οποίο είναι τελείως εκτός τόπου και χρόνου.

Είναι δυνατόν μια χώρα σε ύφεση, με αρνητικούς ρυθμούς να πληρώνει υπέρογκα επιτόκια και ταυτόχρονα να ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε ανάπτυξη;

Η πολιτική της λιτότητας έχει παραλύσει τη χώρα με συνέπεια την πρωτοφανή ανεργία του 28%. Αν τα μέτρα λιτότητας συνεχιστούν και αν ληφθούν και επιπλέον άλλα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι των δανειστών, η ανεργία θα εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο. Η εγχώρια κατανάλωση έχει μειωθεί κατά πολύ μεγάλο βαθμό και οι εξαγωγές, παρότι λίγο αυξημένες, δεν μπορούν να αντιστρέψουν την απώλεια της δημόσιας κατανάλωσης, που έχει καταρρεύσει.

Με την παρούσα οικονομική κατάσταση, είναι δυνατή η δημιουργία θέσεων εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα;

Ποιος ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για τα μείζονα θέματα της ελληνικής κοινωνίας: επενδύσεις, ανάπτυξη, αντιμετώπιση της ανεργίας;



Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2014

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου