Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

"Δημοσιονομικό κενό και νέα μέτρα "ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 5180/07.01.2014

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Δημοσιονομικό κενό και νέα μέτρα


Μπορεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ να έχει προκαλέσει προσωρινή ανακούφιση στην κυβέρνηση, η σημασία της όμως είναι πολύ μικρότερη από εκείνη που θέλετε να παρουσιάζετε. Έμειναν σε εκκρεμότητα οι διαπραγματεύσεις για τα μεγάλα ζητήματα, δηλαδή για τα δημοσιονομικά κενά, που θα φέρουν νέα μέτρα. Στα μέσα Ιανουαρίου, που θα επιστρέψει η τρόικα, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Οι υπολογισμοί, που μπορεί να κάνει κανείς , είναι πολύ συγκεκριμένοι. Το ελληνικό κράτος αναμένει πληρωμές ύφους 14,1 δις ευρώ από το δανειοδοτικό πρόγραμμα, στα οποία περιλαμβάνονται τόσο η δόση ύψους 4,9 δις ευρώ του Δεκεμβρίου, που δεν έχει καταβληθεί, όσο και η άλλη δόση, του πρώτου τριμήνου του 2014, ύψους 9,2 δις ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά σχετίζονται με συγκεκριμένες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου, αλλά για να καταβληθούν, θα πρέπει στις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση να συζητήσει και να συμφωνήσει με την τρόικα για «παρεμβάσεις» -δηλαδή μέτρα- ύψους 5 δις, που αφορούν την περίοδο 2014-2016.


Οι ελεγκτές της τρόικας θεωρούν πως ο προϋπολογισμός που συντάχθηκε μονομερώς από το ΥΠΟΙΚ είναι ελλιπής και ότι χρειάζονται νέα πρόσθετα μέτρα ύψους τουλάχιστον 1,2 δις ευρώ. Το υπουργείο σας παραδέχεται πως υπάρχουν ελλείψεις, αλλά το ύψος των μέτρων το υπολογίζετε σε 500 εκατ. ευρώ. Έπονται τα μέτρα για τη διετία 2015-16, τα οποία η τρόικα τα υπολογίζει σε 4 δις ευρώ, δηλαδή συνολικά 5 δις ευρώ, για την προσεχή τριετία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Από πού θα βρεθούν τα ποσά αυτά.;

Από τις δαπάνες και τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», όπως επιδιώκετε, όταν μείωση των σημερινών δαπανών - μετά τις περικοπές που έχουν ήδη υποστεί - επιπλέον κατά 5 δις ευρώ, θα σημάνει απλά πως δεν θα λειτουργεί ούτε καν υποτυπωδώς το ελληνικό κράτος;

Αποκλείετε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων (μειώσεις μισθών, συντάξεων, νέες αυξήσεις φόρων).;



Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2014

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου