Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

"Υπερφορολόγηση πετραλαίου" ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ


ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων 
 
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 5183/07.01.2014

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Υπερφορολόγηση πετραλαίου



Η διυπουργική σας σύνοδος ανήμερα των Χριστουγέννων προκειμένου να ανακοινωθούν μέτρα για την καταπολέμηση της αιθαλομίχλης και να απορριφθεί επισήμως και κατηγορηματικά κάθε ιδέα μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, μύριζε θορυβώδες επικοινωνιακό στρατήγημα. Λίγο πριν , το υπουργείο σας είχε γίνει στόχος ευρείας αμφισβήτησης αναφορικά με το νόημα και τα αποτελέσματα του μέτρου. Στην αρχή από το ΙΟΒΕ (γνωστό για τη θεωρητική θεμελίωση προτάσεων που εντάσσονται στην ατζέντα των μνημονιακών κυβερνήσεων βλ. απελευθέρωση των επαγγελμάτων που θα αύξανε το ΑΕΠ κατά 13%, και όχι που την αντιστρατεύονται), το οποίο εκπόνησε μια ζοφερή μελέτη καταγραφής των αποτελεσμάτων από την υπερφορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης: μείωση της κατανάλωσης κατά 75% και πλήρης εισπρακτική αποτυχία – η αύξηση του φόρου αντί να οδηγήσει σε αύξηση εσόδων κατά 1,1 δις ευρώ, όπως ήθελε η αρχική κυβερνητική εκτίμηση, οδήγησε, συνυπολογιζόμενου του κόστους του επιδόματος θέρμανσης, σε μείωση κατά 4 εκατ. ευρώ. Η μελέτη κατέληγε στην πρόταση για μείωση του φόρου κατά 30% ώστε να ανακάμψει η κατανάλωση και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ερώτηση του ενός τρίτου της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ που επικαλούνταν τα πορίσματα της έρευνας του ΙΟΒΕ και το κοινωνικό πρόβλημα των θανάτων από μαγκάλια και σόμπες, της αιθαλομίχλης και του ξεπαγιάσματος των Ελλήνων και σας ρωτούςε , κ. υπουργέ , για το νόημα του μέτρου.

Μπορεί η χριστουγεννιάτικη αυτή συνάντηση να μην σας απέδωσε ούτε καν επικοινωνιακά (αυτά που είπατε για τους πλούσιους που δεν κάνει να θερμαίνουν τις πισίνες τους φθηνά και τον «ζεστό» χειμώνα, χάρη στον οποίο δεν χρειαζόμαστε θέρμανση, ακούστηκαν ακραία προκλητικά), άνοιξε όμως για τα καλά τη συζήτηση σχετικά με την υπερφορολόγηση του πετρελαίου.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Με δεδομένη την έκταση της κατακραυγής – ακόμα και από φιλικά προς την κυβέρνησή σας ΜΜΕ – , είναι απορίας άξιο , γιατί η κυβέρνηση εμμένει στο μέτρο δηλώνοντας εμμέσως ανίκανη να ελέγξει το λαθρεμπόριο και δείχνοντας ότι χάνει κάθε επαφή με την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία;

Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2014

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου